OSCE a propus varianta de compromis pentru deblocarea procesului de negocieri în formatul "5+2"

Embed:

Problema sediilor şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, libera circulaţie şi unificarea tarifelor vamale și fiscale între două maluri ale Nistrului. Sunt subiecte pe care autorităţile de la Chişinău insistă să discute cu Tiraspolului. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. 

Între timp, reprezentantul special al OSCE a propus varianta de compromis pentru discuții, care urmează a fi agreată și de Tiraspol. Dacă va exista un compromis, se va reuși deblocarea procesului de negocieri în formatul "5+2". 

"Reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini, a venit cu o formulă de compromis, care trebuie să reconcilieze părţile la acest subiect mai mult tehnic. Vorbim despre fixarea în textul protocolului a priorităților pe termen scurt", a declarat Alexandru Flenchea, vicepremierul pentru Reintegrare.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, protocolul cu priorităţi ar urma să fie semnat sau înainte, sau după şedinţa Consiliului Ministerial al OSCE care va avea loc la Bratislava, în perioada de 5-6 decembrie.

Anterior, şeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a declarat că după negocierile în formatul "5+2" din 8-10 noiembrie membrii reuniunii nu au ajuns la un consens pentru a întocmi un protocol cu priorități pe termen scurt. Documentul ar însemna o eventuală avansare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

loading...

Lasă un comentariu