Orhei, lider printre raioanele din Moldova, privind nivelul de dezvoltare economică

Embed:

În secolul 21, puţine localităţi din ţara noastră se pot lăuda că ţin pasul dezvoltării, iar adesea contrastul dintre ele este izbitor. Unele centre raionale au rămas la sapă de lemn, fără sistem de canalizare şi cu puţine întreprinderi. În schimb, altele înfloresc. Este şi cazul Orheiului, care e lider printre raioanele prezentate ca model de dezvoltare economică. Cel puţin asta arată datele Biroului de Statistică din 2018.

Cu o populaţie de peste 120 de mii de locuitori, raionul Orhei are cei mai mulți oameni angajaţi.  În 2018, salariul mediu era de 5460 de lei, în creştere cu peste 600 de lei faţă de 2017. Iar bătrânii din Orhei ridică una dintre cele mai mari pensii - în jur de 1400 de lei lunar. Datorită dezvoltării economice, în raionul Orhei sunt înregistrate peste 1300 de întreprinderi, iar valoarea producţiei fabricate a depăşit cifra de un miliard de lei. 

Locuitorii din Orhei recunosc faptul că, în ultimii ani, oraşul lor s-a schimbat la faţă. Potrivit lor, drumurile sunt bune, străzile sunt iluminate şi au transport modern.

"Referitor la infrastructură într-adevăr s-a dezvoltat, cred că e primul oraş din Republica Moldova. Referitor la investiţii s-au adus şi investiţii".

"Salarii decente, infrastructură la nivel european, transport public gratuit dimineaţa şi seara, condiţii bune".

"Uitaţi - vă, e curat. Eu aici trăiesc de 50 de ani, aşa nu o mai fost. Drumuri bune avem, gunoiul al timp îl evacuează, pe bătrâni îi ajută".

Totuşi, orheienii spun că este loc de mai bine.

"Totul e foarte bine, dar ar fi bine să fie mai multe locuri de muncă şi un salariu mai mare".

"Pensiile mai mari? Nu ştiu, nu aş spune".

La polul opus se află raioanele din sudul ţării. Un exemplu în acest sens este raionul Leova. Potrivit statisticilor, salariul mediu era în 2018 de doar 4362 de lei, cu aproape o mie de lei mai puţin faţă de leafa celor din Cahul. Mai mult, acum doi ani, un pensionar de aici primea, în medie, 1362 de lei. Leova are şi o economie slab dezvoltată. Cu peste 50 de mii de locuitori, în acest raion, sunt doar 200 de întreprinderi, iar valoarea producţiei a constituit 48 de milioane de lei. Aşa că mulţi oameni se plâng pe lipsa unui loc de muncă, venituri mici şi infrastructură învechită.

"Cel mai sărac şi păcătos. Nu avem nici drumuri, nici nimic. Nici lume nu o rămas prin oraşul acesta Leova. Seara când vin după lucru mă întâlnesc doar cu doi, trei oameni".

"Iluminatul în primul rând e foarte... nici pe strada centrală nu se vede niciun bec".

"Iată de exemplu coşuri de gunoi nu sunt. Canalizarea tot e cam rea. Cu apa potabilă tot e problemă în oraş".

Raportul Biroului Naţional de Statistică nu conţine date şi despre regiunea din stânga Nistrului.

loading...

Lasă un comentariu