ORDIN SEMNAT! Fără salam şi crenvurşti în grădiniţele şi şcolile din Moldova

Embed:

Copiii din Moldova vor mânca mai sănătos. Începând cu întâi iunie, salamul şi crenvurştii vor fi interzise în şcoli şi grădiniţe. Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin, potrivit căruia carnea procesată va fi exclusă din meniul micuţilor. 

Decizia a fost luată după ce angajaţii Centrului Naţional de Sănătate Publică au stabilit, în cadrul unor investigaţii, că aceste produse nu sunt calitative. 

”Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare. Prounem ca alternativă înlocuirea cărniii procesate cu carne proaspătă de categoria I . Costurile financiare nu ar trebui să fie mai mari, dar dimpotrivă, pentru că, în medie, costul unui kilogram de carne este comparabil cu preţul unui kilogram de produse procesate”a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. 

Specialiştii au constatat că din 100 de kilograme de carne s-au preparat 160 de kilograme de salam. Asta în condiţiile în care greutatea cărnii scade cu 30 la sută în timpul fierberii. 

"În cazul în care pe etichetă era indicat crenvurşti pentru copii, şi era stabilit lipsă de fosfaţi, au fost depistate concentraţii mari de fosfaţi. Şi dacă limita de nitriţi este de 50 de miligrame atunci în crenvurştii pentru copii  au fost stabilite o concentraţie mai mare decât în celelalte produse"., a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

În replică, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor spun că specialiştii din domeniul sănătăţii publice sunt responsabili de calitatea meniurilor din şcoli şi grădiniţe.

"Când se fac licitaţiile privind asigurarea instituţiilor preşcolare şi preuniversitare cu produse, şi când se iau decizii ce producători vor participa, specialiştii din cadrul subdiviziunilor ANSA nu sunt invitaţi", a precizat directorul adjunct al ANSA, Ion Toma.

Părinţii au păreri diferite faţă de decizia Ministerului Sănătăţii:

"Eu, de exemplu, nu am posibilitatea să-i procur salam sau crenvurşti, iar copilului îi place. De aceea, cred că nu ar trebui să interzică aceste produse."

"Mai bine carne proaspătă decât cea procesată. Nici nu se ştie din ce sunt făcute aceste produse. De asta este mai bine să le excludem."

"Dacă vor mânca o dată în săptămână, cred că nu va fi grav. Important să nu le dea de mai multe ori. Pentru că apar pancreatitele şi restul bolilor."

În urma controalelor, medicii au mai constatat că micuţii mănâncă doar până la 40 la sută din necesarul de carne, ouă şi lactate. Un nou meniu pentru şcoli şi grădiniţe va fi elaborat în decurs de două luni.

Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerul Sănătății vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu