Ordin al Ministerului Sănătății: Accesul în instituţiile medicale publice, RESTRICŢIONAT din 2017

Embed:

Lucrătorii medicali vor fi protejaţi în timpul orelor de muncă de vizitatorii agresivi. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, accesul în toate instituţiile medicale publice din ţară va fi restricţionat, de la începutul anului 2017. Totodată, în secţiile de internare vor fi instalate sisteme de alarmă, care vor permite intervenţia agenţilor de pază în situaţii de conflict. 

Aproximativ 400 de oameni intră, în decurs de 24 de ore, în secţia de internare a Institutului de Medicină Urgentă. Jumătate dintre aceştia sunt rudele sau prietenii bolnavilor. Deseori, între vizitatori şi personalul medical apar conflicte.

"Sunt agresivi, au un comportament neadecvat. Frecvent avem cazuri de agresiune fizică şi psihică a personalului medical din departament", a menţionat Igor Curov, şeful Departamentului de Medicină Urgentă.

Ca urmare, în Departamentul de Medicină Urgentă vor putea intra doar bolnavii şi rudele lor. Persoanele care însoţesc pacienţii nu vor fi admise în apropierea sălilor de investigaţii şi acordare a primului ajutor medical.

"Noi dorim să avem, în cadrul sistemului informaţional, pe care îl vom dezvolta în anul viitor, o modalitate de transmitere a informaţiei despre starea pacientului pe un monitor în spaţiul de aşteptare a rudelor sau însoţitorilor", a spus Mihail Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Ideea este pe placul unor vizitatori. Alţii însă sunt mai reticenți:

"Trebuie să fie uşa încuiată, iar cine are nevoie să sune şi să intre".

"Trebuie să fie o persoană care să aibă grijă să nu intre oameni murdari, vagabonzi".

Decizia de a limita accesul vizitatorilor în instituţiile medicale publice a fost luată de Ministerul Sănătăţii, după ce mai mulţi lucrători medicali au fost agresaţi.

"Unele măsuri nu costă bani, cum ar fi revizuirea şi reglementare fluxurilor de pacienţi. Unele măsuri sunt deja implementate, cum ar fi limitarea accesului automobilelor pe teritoriu. Altele, sigur, vor necesita unele cheltuieli, dar siguranţa personalului medical este o prioritate", a precizat Oleg Creciun, viceministrul Sănătăţii.

Accesul vizitatorilor a fost limitat, deocamdată, doar în Spitalul Clinic Republican. Acolo, intrarea este permisă doar în baza biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie sau specialişti. Cu unele excepţii, vizitele sunt admise doar în holul instituţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu