ORAŞUL FANTOMĂ. Ce a lăsat în urmă CATASTROFA NUCLEARĂ de la Cernobîl (FOTOREPORT)

Dezastrul de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, din 26 aprilie 1986, este cel mai mare din istorie. Până la episodul Fukushima, din 2011, era singurul cotat de AIEA la nivelul 7, cel mai înalt, ceea ce reprezintă o scurgere majoră de substanţe radioactive, cu efecte asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului, care necesită măsuri planificate extinse.

Accidentul s-a produs atunci când reactorul cu numărul patru a suferit o explozie catastrofală a cazanelor aflate sub presiune de abur, în timpul unui experiment. Explozia a declanşat un incendiu şi o serie de alte explozii, urmate de o scurgere impresionantă de materiale radioactive.

În jur de 200 de oameni au fost contaminaţi, iar 32 au murit la trei luni de la accident. Numărul morţilor se va situa între 9.000 şi 33.000, până în 2050, din cauza radiaţiilor ulterioare şi a contaminării care continuă să fie o problema. Peste 350.000 de oameni au fost evacuaţi, iar peste cinci milioane de oameni au fost iradiaţi.

Lumea a aflat de accident de-abia la câteva zile după producerea să, când un nor radioactiv uriaş a fost detectat deplasându-se către nordul Europei. Zone întinse din actualele teritorii ale Ucrainei, Belarusului şi Federaţiei Ruse au fost afectate. În prezent, reactoarele nucleare sunt îngropate într-un imens sarcofag de beton.

SURSA FOTO: Facebook.com/ Cristi Dobrota

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu