Optimizări cu scandal la Bălţi. Se reduce numărul de locuri pentru bolnavii de tuberculoză

Embed:
Decizia autorităților din Bălți de a micșora numărul de paturi și de a-i transfera pe bolnavii de tuberculoză într-un alt bloc a provocat nemulţimiri în lanţ. Medicii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, iar pacienții - că vor avea acces limitat la serviciile medicale.

"Salonul care vor să-l elibeteze nu corespunde pentru bolnavii de tuberculoză. Acolo este frig, geamurile sunt vechi, podelele sunt de teracotă de aceea veche".

"Noi suntem în așa o situație că mâine o să venim la serviciu dar ei vor spune că nu au nevoie de noi."

"Bolnavii care vor fi transferați aici unde pereții sunt plini de aceste bacterii vor dori să treacă aici. Eu credă că ei și cu pacienții dați vor avea probleme."

De această decizie vor fi afectaţi în special grav bolnavii. Ei vor fi nevoiți să meargă să se trateze la Chișinău sau în spitalul din Vorniceni.

"La primarie mai bine să se gândească că azi noi suntem bolnavi gravi, dar mâine ei pot să fie și nu vor veni aici, dar vor fi duși la Vorniceni.

"La Vorniceni nu vor încăpea toți.Aici mai bine o rudă ami aduce ceva de ale gurii, dar așa…"

Numărul de paturi destinate bolnavilor de tuberculoză va fi redus de la 70 la 50. Iar pentru a minimiza cheltuielile de întreținere, pacienții vor fi transferați într-un alt bloc. În sediul Departamentului Ftiziopneumologie vor fi amenajate alte două secții unde vor fi tratați peste 100 de pacienți.

"Sunt mai puțini bolnavi în ultimul timp.O parte din pacienți se vor trata ambulator.Cheltuielile se vor micșora, iar banii îi vom putea folosi și pentru alimentație și medicamente", a declarat Serghei Rotaru, directorul Spitalului Clinic Municipal Bălți.

Instituţia cheltuie 17 milioane de lei anual pentru întreținerea Departamentului Ftiziopneumologic. Nu este singura optimizare luată în calcul. Din 2018, administrația Spitalului Clinic Municipal Bălți intenționează să transfere într-un alt sediu centru perinatologic. Autoritățile își propun să economisească anual peste 15 milioane de lei. Spitalul din Bălți dispune de peste 700 de paturi. Anual sunt tratați aproximativ zece mii de oameni.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu