Opt tipuri de urină care indică starea de sănătate

Putem ști că organismul nostru este sănătos când urina are o culoare galben deschis. Dacă este un galben mai închis, indică faptul că ne-am deshidratat și că trebuie să bem mai multă apă.

Încă din vremuri străvechi, culoarea pe care o are urina s-a dovedit un instrument foarte folositor în a indica diferite boli. Așadar, orice schimbare de culoare, densitate sau miros ne poate arăta că ceva este în neregulă în organismul nostru.

În fiecare zi prin urină eliminăm sute de reziduuri de care corpul nostru nu are nevoie și care provin din mâncare sau băuturi. Mai mult, urina ne poate avertiza în privința unor probleme de sănătate sau ne arată că ceva este în neregulă. Ea poate avea o altă culoare sau un miros neplăcut, ceea ce devine evident și foarte deranjant.

Poate că mulți dintre noi nu înțelegem ce ne spune urina despre starea noastră de sănătate. Este foarte important să știm ce se întâmplă în corpul nostru și să fim atenți la semne urmărind ce schimbări se produc în urină.

În cele ce urmează, vrem să vă arătăm 8 tipuri de urină care pot indica ceva despre starea noastră de sănătate, scrie zumi.md.

Urină de culoare galben deschis

Urina unei persoane sănătoase are culoarea galben deschis, aproape transparentă. Această culoare tipică se datorează unui pigment numit urobilinogen. În mod normal, urina transportă acești pigmenți care se diluează în apă și dau acea culoare galbenă, aproape transparentă. Acesta este un indiciu că suntem hidratați corespunzător. Dacă culoarea galbenă este mai închisă sau mai intensă, înseamnă că suntem deshidratați.

Totuși, dacă urina este prea limpede și persoana respectivă simte nevoia să urineze frecvent, atunci organismul poate fi „intoxicat” cu apă sau prea hidratat. Acest lucru se întâmplă dacă bem apă în exces. Pe de altă parte, dacă urina este limpede și simțim nevoia de a urina frecvent, dar nu am băut multe lichide, atunci este posibil ca persoana respectivă să sufere de diabet.

Urină tulbure

Urina tulbure poate indica prezența fosfaților, rezultatul pietrelor la rinichi. Dacă urina continuă să fie tulbure timp de mai multe zile, acesta este semnul unei infecții urinare și vă recomandăm să mergeți la doctor. În general, urina tulbure este de obicei însoțită de un miros puternic și de nevoia de a merge des la toaletă.

În cazul bărbaților, urina poate fi tulbure sau murdară din cauza spermei care a rămas pe tractul urinar.

Urina de culoare verde-albăstrui

În general, această culoare este dată de un aliment pe care l-ați consumat înainte, mai ales dacă avea culoarea verde sau albastră. De exemplu, sparanghelul poate da urinei această culoare.

Pe de altă parte, o nuanță verzuie sau albăstruie poate indica faptul că sunteți în perioada de schimbare a vitaminelor sau a medicamentelor. Dacă nici unul dintre aceste cazuri nu explică nuanța verde-albăstrui, este bine să cereți sfatul unui medic.

Urina de culoare portocalie

Consumul unor alimente precum fructele de mur pitic (mure portocalii), sfecla, morcovii sau orice alt aliment de culoare portocalie poate face urina să ia această nuanță. De vină mai pot fi și unele medicamente sau deshidratarea. Dacă urina are o culoare de portocaliu închis, aproape maro, poate fi un semn că s-a eliminat o cantitate de bilă. În acest caz, vă sfătuim să mergeți la un consult.

Urina de culoare maro

O astfel de culoare poate apărea dacă ați mâncat fasole, rubarbă, sau ați luat anumite medicamente. În cel mai grav caz, urina de culoare maron indică o problemă de ficat sau deshidratare cronică.

Urina spumoasă

În acest caz, aproape că nu se observă o schimbare de culoare, dar uneori există o nuanță mai închisă care vă poate alarma. Dacă urina este foarte spumoasă, poate arăta că aveți prea multe proteine în organism.

Urina cu miros puternic

De fapt, nu există urină care să miroasă frumos, dar ne putem da seama de diferența de miros a urinei normale și a celei care are un iz prea puternic. O explicație ar fi consumul de cafea sau de sparanghel. Dar dacă nu este cazul, cel mai bine ar fi să mergeți la un medic specialist.

Urina de culoare roz sau roșie

Această nuanță roz sau roșie poate fi dată de anumite alimente care au aceste culori. Consumul de coacăze, rubarbă sau alte mâncăruri roșii pot schimba culoarea urinei. Totuși, acest lucru se poate datora și consumului de medicamente, poate fi un semn al prezenței sângelui în urină, al unei infecții sau poate apărea în urma unor exerciții grele. Dacă urina nu-și recapătă culoarea în 24 de ore, vă recomandăm să mergeți la doctor.

În cele mai grave cazuri, culoarea roz sau roșie din urină este un semn de cancer la rinichi, prostată inflamată sau pietre la rinichi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu