Opt oameni au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Unul în stare gravă

Embed:

Opt oameni au ajuns la spital, săptămâna aceasta, după ce s-au intoxicat cu ciuperci din pădure. Potrivit Centrului de Sănătate Publică, aceştia au consumat bureţi culeşi de ei sau i-au cumpărat de pe marginea drumului. 

Doar o persoană care a avut de pătimit din cauza ciupercilor rămâne internată în stare gravă. Potrivit medicilor, pacientul a consumat un kilogram de bureţi de pădure, pe care le-a cules chiar el.

"Unui dintre pacienți este și acuma în terapie intensivă. S-a adresat destul de tardiv cu gândul că îi va trece simtomatica. Pacienților nu le vine să creadă că pot să ajungă în stări foarte grave din cauza intoxicațiilor cu ciuperci", a afrimat medicul toxicolog, Adrian Pîslaru.

Biologii spun că este foarte greu să deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile, pentru că unele specii seamănă între ele.

"Ele par foarte asemănătoare, dar din nou în spate dacă privim una este comestibilă, alta este otrăvitoare", a comunicat doctorul în agricultură, Vladimir Adrieș.

Mai grav este că numărul speciilor de ciuperci care ne pot pune viaţa în pericol crește în fiecare an.

"Ciupercile sunt ca buretele, ele îmbibă orișice. Atâta timp cât stă acum canicula, aerul e poluat extrem. Când plouă picăturile de ploaie îmbibă toate impuritățile și le depune pe sol. Acele impurități care au fost în aer și au fost depuse în sol pot fi absorbite de ciuperci", a comunicat doctorul în agricultură, Vladimir Adrieș.

Pentru a evita îmbolnăvirile, unii oamenii cumpără fungi doar din locuri sigure.

"Din locuri autorizate, de la piață autorizată sau din magazine. Știm din bătrâni că procedura care se face, se pune ceapă la fierbere și dacă ceapa se învinițește, ciupercile nu sunt bune.”

"Eu nu le cunosc și nu .. nuu . Eu le i-au de la piață și vsio"

Alții își riscă însă viața consumând ciuperci culese din pădure.

"Aceasta care o țin eu la moment în mână este o ciupearcă comestibilă, ciuparcă bună de mâncat. Ciuparca care este rea are pete deasupra și aici jos are ca un fel de negreață"

"Eu am obiceiul de a le culege singură. Le cunosc, am timp de când le culeg și le cunosc singură. Care nu le cunosc nici nu le i-au, nici nu risc"

Persoanele care nu cer ajutorul medicilor imediat ce s-au otrăvit cu ciuperci îşi pun viaţa în pericol. Specialiştii avertizează că, uneori, din cauza intoxicaţiilor poate surveni şi decesul.

Specialiștii atenționează că numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, iar pentru a le alege pe cele comestibile este nevoie de cunoștințe vaste în biologie.

Intoxicaţia cu ciuperci poate avea urmări foarte grave, inclusiv decesul. Medicii ne îndeamnă să consumăm ciuperci crescute în sere. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu