Opt copii orfani sunt adăpostiţi într-o casă comunitară din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari

Embed:
Opt copii orfani şi-au găsit adăpost la o casă comunitară, inaugurată în satul Doroţcaia, raionul Dubăsari. Instituţia este dotată cu toate condiţiile necesare: bucătărie, baie, cameră de zi şi dormitoare. Datorită acestui proiect, minorii vor frecventa cu regularitate orele şi vor avea posibilitatea să se integreze în comunitate.

Marin Popescu este în clasa a noua. Băiatul a ajuns să trăiască aici, după ce familia nu s-a mai interesat de soarta lui şi a celor patru fraţi ai săi. Mama lor a decedat acum un an, iar cu tatăl demult au pierdut orice legătură. Marin spune că a găsit în noua locuinţă căldura părintească de care avea mare nevoie.

"Am trăit un pic la mama, dar nu era ceea ce e aici, aici pot să mă dezvolt mai repede în învăţătură, în tot şi cred că am un viitor. Îmi place, cel mai mult vreau să mă duc de bucătar. Eu şi ajut educatorii pe la bucătărie", a spus Marin Popescu, beneficiar. 

Educatorii înnoptează cu schimul în casa comunitară pentru a-i putea monitoriza pe copiii în permanenţă.

"Funcţia educatorului în casă, este funcţia de mamă. Foarte mult timp ne ocupăm cu ei. Când sunt la şcoală le pregătim prânzul, când vin servim masa, după pregătim temele pentru acasă", susţine o educatoare. 

Beneficiarii proiectului pot sta în casa comunitară până la vârsta de 18 ani.

"Copiii, care ajung la Concordia în toate programele noastre de plasament, fie familii de plasament, fie centre rezidenţiale sunt copiii, care din diferite motive şi-au pierdut părinţii, or nu mai pot locui cu familia lor biologică" spune Otilia Sârbu, director executiv Concordia. 

Pentru construcţia centrului comunitar s-au cheltuit 70 de mii de euro, din donaţii. Autoritorităţile raionale alocă bani pentru plata utilităţilor.

"Noi prin intermediul consiliului raional Dubăsari finanţăm 4 specialişti care lucrează aici, pedagogi de profesie care 24 din 24 sunt alături de copii", a menţionat Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari.

Asociaţia Concordia oferă servicii sociale pentru 6 mii de persoane, inclusiv 2 600 de copiii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu