Opt case din Ceadîr-Lunga AR PUTEA SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ din cauza alunecărilor de teren

Embed:

Opt familii din oraşul Ceadîr-Lunga vor fi nevoite să-şi schimbe locuinţele, asta deoarece casele lor riscă să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren.

Un grup de experţi, care a evaluat terenul din zonă, a avertizat autorităţile locale despre pericolul existent. Viceprimarul oraşului susţine că pentru a evacua oamenii este nevoie de două milioane de lei, bani de care primăria nu dispune.

Periodicitatea cu care au loc alunecările de teren în Ceadîr-Lunga a impus autorităţile locale să cheme de la Chişinău o echipă de geologi pentru a efectua expertiza terenului. Aceştia au examinat două străzi.

Specialiştii au constatat că există risc major ca locuinţele să fie înghiţite de pământ, iar singura soluţie pentru a nu pune viaţa oamenilor în pericol, este evacuarea lor din această zonă.

Varvara Sainciuc spune că îi este greu să se despartă de casa în care a locuit jumătate de secol. Totuşi, femeia este convinsă că vrea să plece, deoarece pe zi ce trece apar tot mai multe fisuri.

"Mi-e teamă că va cădea tavanul. Iată, vedeţi fisura?", a spus Varvara Sainciuc, locuitoare a oraşului Ceadâr-Lunga.

Nici la alţi localnici starea nu este mai bună: 

"Fuge drumul de lângă casă şi ne este teamă că am putea rămâne şi fără locuinţă".

"Am avut aici un şopron şi am decis să-l stricăm. Asta pentru că o bucată din el stătea deja să cadă. Dar casa este toată plină de fisuri".

Pentru a cumpăra locuinţe noi, autorităţile au nevoie de două milioane de lei.

"Primăria a decis să solicite o expertiză. În luna noiembrie o echipă de geologi s-a deplasat la faţa locului pentru a efectua expertiza. Rezultatele le-au prezentat în această lună. Aceştia au prezentat mai multe soluţii, iar una dintre ele este ca să evacuăm oamenii din zonă", scrie Ivan Cuntov, viceprimarul oraşului Ceadâr-Lunga.

Primarul oraşului spune că a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile de la Comrat despre acest pericol şi speră că va primi ajutor pentru a soluţiona problema.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu