Opoziția din Rusia vrea să limiteze împuternicirile președintelui Vladimir Putin de a folosi forțele armate ale țării peste hotare

Opoziția din Rusia vrea să limiteze împuternicirile președintelui Vladimir Putin de a folosi forțele armate ale țării peste hotare.

Fracțiuni ale partidului politic ”Yabloko” din trei adunări legislative regionale al Consiliului Federației Ruse au propus un proiect de lege în acest sens.

În document este stipulat că folosirea în lupte a trupelor ruse peste hotare trebuie să nu dureze mai mult de 60 de zile, iar cea pacificatoare sau de asistență, cel mult un an.

Modificările ar trebui incluse în legea Apărării, consideră ”Yabloko”. Pentru a fi analizate la nivel federal, propunerile ar trebui aprobate de deputații adunărilor legislative regionale în care au fost propuse. Partidul ”Yabloko” nu deține însă majoritatea în niciunul dintre ele, așa că este puțin probabil ca proiectul de lege să treacă.

În prezent, Vladimir Putin trebuie să primească acordul Consiliului Federației de a folosi forțele armate ale țării peste hotare, însă hotărăște singur pe ce termen.

Liderul de la Moscova a cerut acordul camerei superioare a legislativului rus în două rânduri: în 2014, când a trimis trupe în Ucraina, și în 2015 în Siria. Reprezentanții partidului ”Yabloko” au criticat vehement ambele cazuri și au declarat anterior că peninsula Crimeea, ocupată de ruși, este teritoriu al Ucrainei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu