Oportunitățile de dezvoltare a Moldovei au fost discutate în cadrul Forumului Economic desfăşurat la Bălţi

Oportunitățile de dezvoltare a Moldovei au fost discutate în cadrul celei de-a 3-a ediţii a Forumului Economic desfăşurat de Agenţia de Dezvoltare Nord.

La eveniment au participat preşedinţi de raioane, parteneri din Polonia, Cehia, Letonia şi România, dar şi reprezentanţi ai Guvernului.

Potrivit ministrului Octavian Calmâc, parcurile industriale şi zonele economice libere sunt motoarele de modernizare a țării. 

În Parcul Industrial Răut şi în Zona Economică Liberă din Bălţi activează peste 30 de antreprenori care au deschis aproximativ zece mii de locuri de muncă. Acolo se produc cabluri, dar şi piese pentru submarinele ruseşti.

"E un produs foarte complicat. Este din oţel şi din titan. Funcţia lui este de a poziţiona submarinele sub apă înainte de lansarea rachetelor. Specialiştii sunt doar la noi, au încercat să facă chinezii, dar nu li s-a primit", a afirmat administratorul Parcului Industrial, Bălţi, Anatolie Muntean.

Guvernul şi-a propus pentru anul viitor să atragă investiţii de peste 100 de milioane de euro în Zonele Economice Libere.

"Ce vedem azi la Bălţi este că cei mai mari rezidenţi "Draxlmaier" şi "Gebauier" au luat decizia de a se extinde. La Orhei este "Sumitomo" care au ieşit deja la nivelul zero, în scurt timp vor pune pilonii. Iar în şase luni vor fi deja vizibili", a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Reprezentanții autorităților locale susțin că asemenea evenimente le permit să identifice parteneri de dezvoltare.

"Avem făcute şi acţiuni concrete, am fost într-o vizită în Letonia. Am făcut un schimb cultural, colegii din Letonia au fost la noi şi a demarat deja o activitate pragmatică pentru soluţionarea anumitor probleme", a comunicat preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă.

"Fără a avea infrastructura de bază şi fără condiţii legislative minimale de a garanta climatul investiţional e greu să atragi investitori. Lucrurile depind şi de o anumită stabilitate care sperăm să fie generată pe perioada următoare. Şi cred că la asta se lucrează în acest moment", a afirmat directorul companiei române, Sorin Maxim.

Suportul partenerilor este foarte valoros, susține Vasile Bîtca.

"Cu suportul lor avem posibilitatea să suplinim fondul de dezvoltare regională. Nu doar 200 de milioane care sunt din bugetul de stat, dar cu ajutorul lor îl mărim, sau de multe ori chiar îl dublăm", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtca.

"Forumul Economic organizat în cadrul Zilelor Regiunii este o platforma de comunicare între administraţia publică locală din nordul ţării şi partenerii noştri din Polonia, Cehia, România", a afirmat directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord, Ion Bodrug.

Forumul Economic s-a desfăşurat în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu