OPORTUNITĂŢI PENTRU FERMIERI. Condiţii avantajoase la accesarea creditelor în cadrul proiectului Livada Moldovei

Embed:
Horticultorii vor beneficia de condiţii avantajoase la accesarea creditelor în cadrul proiectului "Livada Moldovei". Procedurile au fost simplificate după ce timp de un an doar 15 producători agricoli au solicitat împrumuturi în valoare totală de 10 milioane de euro. Fermierii nu s-au grăbit să solicite ajutor, fiind speriaţi de gaj, spun autorităţile.

"Noi venim cu alte oportunităţi de finanţare, cum ar fi leasing-ul şi evident crearea Fondului de Garantare, care să garanteze acest împrumut, neavând gaj. Extinderea numărului băncilor comerciale ar fi pentru noi un colac de salvare", a spus Iurie Brumărel, directorul executiv al proiectului , "Livada Moldovei".

Împrumuturile vor fi acordate pe un termen de zece ani, cu o perioadă de graţie de patru ani. Rata dobânzii va fi de până la 5,5 la sută. Programul "Livada Moldovei" prevede ca beneficiarii să contribuie cu 50 la sută din investiţiile făcute pentru dezvoltarea afacerii.

"Ne vom concentra pe dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină a plantaţiilor horticole, modernizarea şi tehnologizarea a procesului de post recoltare şi procesare, având ca scop îmbunătăţirea întregii infrastructuri pentru produsele în stare proaspătă. " a zis Vasile Luca, viceministru al Agriculturii.

În 2016, Banca Europeană de Investiții a oferit Moldovei un împrumut de 120 de milioane de euro. În prezent mai sunt disponibile, 110 milioane de euro. BEI urmează să acorde, la începutul anului 2018, un credit nerambursabil de 2 milioane de euro pentru mediatizarea ofertelor acestui program. Potrivit datelor, în Moldova sunt peste 100 de mii de asociaţii horticole.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu