Oportunități de modernizare a sistemului penitenciar, discutate cu reprezentanții ambasadei SUA

Sistemulul penitenciar se va moderniza. Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu și Aureliu Suhan, director interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) s-a întâlnit cu reprezentanții Ambasadei SUA în Moldova. Ministerul Justiției cercetează cele mai bune practici în domeniul dreptului execuțional penal.

Anatolie Munteanu a relatat despre situația actuală a instituțiilor penitenciare, menționând că sistemul, moștenit din perioada sovietică, este învechit ca arhitectură și abordare a executării pedepselor privative de libertate. 

"În prezent, asigurarea securității și monitorizarea deținuților consumă resursele umane într-un mod ce nu permite concentrarea eforturilor pentru a aduce schimbări radicale. Sistemul execuțional prea mulți ani a fost lăsat pe ultima pagină a agendei de reforme ale statului", a explicat secretarul general de stat.

Totodată, a fost menționat faptul că se dorește a schimba accentul, deplasându-l de la percepția deținut – infractor, la deținut - ființă umană, prin consolidarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În acest context, s-a discutat că factor determinant al schimbării îl constituie personalul bine instruit.

În prezent, formarea continuă a angajaților sistemului penitenciar este asigurată de Centrul instuctiv al DIP, însă programul de instruire necesită o remodelare fundamentală. A fost menționată posibilitatea cooperării în baza unui eventual proiect implementat de Ambasada SUA în Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu