OPINII: Premierul nu vrea să-şi recunoască eşecul, iar cauza insistenţei socialiştilor ar putea fi o schemă ascunsă

Embed:

Avizul Comisiei de la Veneţia pentru expertizarea Legii Procuraturii, propus de Maia Sandu, nu este o soluţie pentru a soluţiona situaţia politică actuală din ţară. Prim-ministrul nu vrea să-şi recunoască eşecul, iar cauza insistenţei socialiştilor ar putea fi o schemă ascunsă. De această părere sunt trei analişti politici din ţara noastră. 

Fostul ministru al Economiei Alexandru Muravschi crede propunerea premierului Maia Sandu de a aștepta avizul Comisiei de la Veneţia, fără a-și retrage decizia de asumare a răspunderii, nu va rezolva problema apărută.

ALEXANDRU MURAVSCHI, analist: "Nu este o garanţie că chiar dacă Comisia de la Veneţia va spune ceva negativ faţă de decizia care a fost luată de Guvern, va fi tratată că da, asta este o recomandare şi trebuie să fie înţeleasă în aşa fel şi aşa mai departe şi prim-ministrul va proceda în conformitate cu proiectul care ea a prezentat. Şi de aceea, poziţia socialiştilor este foarte simplă şi foarte clară în situaţia dată: sau retrageţi, sau punem la vot moţiunea de cenzură.”

Și fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase afirmă că intenţia de a trimite proiectul către Comisia de la Veneţia este o intenţie bună, dar tardivă.

ALEXANDRU TĂNASE, expert constituţional: "Nu-i bine de folosit instrumentele Comisiei de la Veneţia. Comisia, ca atare, pe post de arbitru în chestiile astea. Totuşi, Comisia oferă expertize. În cazul nostru, cel mai bine ar fi ca asemenea soluţii de constituţionalitate sau neconstituţionalitate să vină de la propria noastră Curte Constituţională care o poate face foarte rapid.”

În opinia analistului politic Anatol Ţăranu, faptul că socialiştii insistă la retragerea necondiţionată a iniţiativei primului ministru, o pune pe Maia Sandu, dar şi pe tot Blocul ACUM, să recunoască public că a gafat.

ANATOL ŢĂRANU, analist: "Faptul că socialiştii insistă aceste condiţii de retragere necondiţionată, ar putea să vorbească despre faptul că socialiştii sunt gata pentru alegeri anticipate şi au primit permisiunea de la Moscova să forţeze nota în ceea ce priveşte alegerile anticipate. Sau socialiştii au o înţelegere cu alţi deputaţi din Parlament în privinţa refacerii alianţei de guvernare fără acumişti."

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu