Opinii la Fabrika: Andrei Năstase, provocator de crize

Embed:

Andrei Năstase conduce un partid oligarhic, nu are mesaje proeuropene şi vrea să arunce ţara în mâinile naşului său de cununie, fugarul penal Victor Ţopa. Asta au declarat, aseară, invitaţii emisiunii Fabrika. Analiştii politici sunt de părere că liderul PPDA îşi pune bariere intenţionat, în loc să găsească soluţii pentru a colabora cu partidele care au acces în Parlament, după scrutinul din 24 februarie.

"Andrei Năstase, cu toate contradicțiile sale, nu este o persoană cu adevărat liberă în acţiuni. El este promotorul mişcării oligarhice la noi în ţară, de fapt, el şi este reprezentantul oligarhilor şi conduce practic partidul pro-oligarhic. Doreşte o singură revoluţie la noi în ţară. Şi nu contează în ce stare va trăi atunci poporul, nu contează în ce stare şi în ce dezastru va nimeri atunci economia, principalul că noi vom obţine aruncarea Moldovei, în mâinele altui oligarh, care se numeşte Victor Ţopa", a declarat Ruslan Șevcenco, doctor în istorie.

"Eu nu cred că ceea ce face, astăzi, Andrei Năstase reflectă interesele unei bune părţi educate din societatea noastră. Nu au votat pentru a-l distruge pe cineva, dar au votat pentru a construi ceva. Blocul "ACUM" nu este proeuropean. Aţi auzit din discursul lui Andrei Năstase vreun cuvânt despre UE, despre valorile europene, aţi auzit ceva o propunere măcar, care să ne apropie cu un pas de valorile europene ? Nimic!", a spus Vlad Darie, jurnalist.

Jurnalistul Vlad Darie mai spune că Andrei Năstase, avocatul oligarhilor Ţopa, nu are de gând să colaboreze cu adversarii politici şi îşi doreşte doar alegeri anticipate.

"Faptul că până la alegeri au semnat nişte angajamente prin care declară că nu vor negocia cu nimeni înseamnă că, într-adevăr, este vorba despre lipsă de rațiune. Pentru că un om rațional nu-şi poate pune nişte bariere propriei activităţi, ci, dimpotrivă, construieşte anumite punți pentru a putea colabora", a menționat Vlad Darie, jurnalist.

"Reise că tu eşti contra la alţi deputaţi şi contra la altă parte a populaţiei, care nu susţine mesajele tale, care nu susţin alegerile anticipate, care nu vor haos în ţară, care nu vor cheltuieli enorme de bani pentru alegeri noi, alegeri anticipate, care nu vor creşterea preţurilor", a zis Ruslan Șevcenco, doctor în istorie.

În context, comentatorii politici au adăugat că, din cauza erorilor pe care le comite, PAS şi PPDA nu vor avea viitor politic.

"Toţi fac greşeli, dar când insişti în aceste greşeli până în pânzele albe, acestea sunt simptome foarte îngrijorătoare şi înseamnă o boală politică incurabilă care inevitabil duce la o moarte politică", a declarat Vlad Darie, jurnalist.

La trei luni de la alegerile din 24 februarie, formaţiunile politice care au intrat în legislativ nu au reuşit să găsească un consens privind formarea unei majorităţi parlamentare, care să creeze un nou Guvern. Imediat după scrutin, PDM a chemat blocul "ACUM" la negocieri.

Ulterior, PSRM a lansat un apel la dialog. Binomul PAS şi PPDA au respins toate invitaţiile. Ulterior, acesta s-a răzgândit şi a invitat socialiştii la discuţii.

Dialogul însă a eşuat din cauza certurilor, a discuțiilor în contradictoriu, dar şi a viziunilor diferite ale celor două forţe politice în ceea ce priveşte colaborarea parlamentară şi depăşirea crizei politice.

Pe aceeaşi temă