Opinii: De ce Moscova a comis mai multe reţineri şi abuzuri asupra oficialilor moldoveni

Oficialilor moldoveni li s-a cerut să evite, în perioada următoare, deplasările în Federația Rusă. Solicitarea vine din partea premierului Pavel Filip și a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și este motivată de numeroasele cazuri de reținere nemotivată a diferitor demnitari și funcționari moldoveni, care erau pe teritoriul Federației Ruse, dar și din cauza unor noi acțiuni abuzive îndreptate împotriva oficialilor moldoveni. 

CITEŞTE ŞI: DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT: Oficialii moldoveni și-au oprit orice deplasare în Federaţia Rusă

Doctorul în istorie, Ruslan Şevcenco susţine că abuzurile autorităţilor ruse asupra oficialilor de la Chişinău vin ca răspuns la măsurile similare a organelor de resort a Moldovei faţă de aşa numiţii funţionari transnistreni.

"Au fost exprimate mai multe păreri la acest subiect. O versiune poate fi legată că cercetarea de mai departe a dosarului privind furtul miliardului parţial duc şi în Rusia. A doua versine este legată de Transnistria. Astfel se încearcă o presiune asupra autorităţilor moldoveneşti, ca răspuns la măsurile similare a organelor de resort a Moldovei faţă de aşa numiţii funţionari transnistreni. Dacă vom ceda acestor presiuni, abuzurile vor continua mai departe. Cel mai probabil ruşii sunt îngrijoraţi de faptul că multe urmele furtului miliardului duc în Rusia, iar mulţi bancheri ruşi sunt implicaţi în acest furt. Acest lucru discreditează sistemul bancar al Rusiei şi le aduce daune. Acest lucru este inacceptabil pentru autorităţile ruse deoarece defăimează imaginea Rusiei pe arena internaţională. Cel mai probabil Federaţia Rusă va explica că nu este vreun pericol, relaţiile moldo-ruse nu se vor schimba, iar autorităţile de la Moscova vor susţine că acestea sunt doar nişte neclarităţi", a spus doctorul în istorie, Ruslan Şevcenco. 

La rândul său, doctorul în drept, Vitalie Gămurari declară că acţiunile abuzive sunt caracteristice pentru Federanţia Rusă în momentul în care un stat iese de sub influenţa sa. Mai mult decât atât, Gămurari consideră că decizia autorităţilor de la Chişinău nu ar putea isca un conflict diplomatic, deoarece diplomaţii vor încerca să regleze aceste neînţelegeri. 

"În contextul relaţiilor pe care le are Federaţia Rusă cu Republica Moldova, este logic faptul că Guvernul RM dă recomandări pentru persoanele oficiale de a se abţine de la vizite în Rusia. Este o practică normală atunci când între state nu se respectă anumite reguli de joc. Nu cred ca e posibil să se ivească un conflict diplomatic, fiindcă diplomaţia va încerca să regleze. Să nu uităm că Federaţia Rusă de fiecare dată când are un stat care iese de sub zona sa de influenţă, atunci prin diferite că se apasă, aşa cum a fost cu Ucraina şi cum este şi cu RM. Cor incerca sa exercite presiune asupra RM. Nu ar trebui sa le dam posibilitate. Este clar că Rusia a folosit statele din vecinătate pentru spalare de bani, de aceea ei sunt la curent că avansările vor duce la discreditarea sa. În această situaţie autorităţile ruse vor încerca să ne convingă să fie prelungită această investigaţie sau să ascundă efectele respective. Noi trebuie sa fim cu un pas inainte pentru a nu fi în calitate de pompier într-un incediu dintre RM şi Rusia", a spus doctorul în drept, Vitalie Gămurari. 

Şeful catedrei Relaţii Internaţionale IRIM, Nicolae Afanas este de părere că Federaţia Rusă va recomanda funcţionarilor  săi nu se deplaseze în Republica Moldova.

"Eu cred că o să mergem pe nişte lucruri destul de simple, adică Federaţia Rusă va declara că recomandă funcţionarilor  săi nu se deplaseze în Republica Moldova fiindă aici este un grad înalt de pericol pentru ei şi va înrăutăţi relaţiile nostre comerciale care trebuie să recunoaştem că şi acum sunt destul de dificile să zicem aşa şi anumite companii care provin din anumite regiuni a ţării noastre au doar permisiunea de a comercializa mărfurile sale şi eu cred că în timpul cel mai apropiat relaţiile noastre vor merge chiar şi spre  o uşoară stagnare în dialogul acesta politic cu repercursiuni foarte puternice spre demensiunea econimică şi comercială", a spus Afanas. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu