Opinie: Sistarea aplicării mecanismului compensatoriu este un truc politic, după ce lui Filat şi lui Platon i-au fost reduse termenele de detenţie

Embed:

Sistarea aplicării mecanismului compensatoriu are caracter politic şi poate costa Moldova 6 milioane de euro. De această părere sunt invitaţii emisiunii Tema Zile de la CANAL 2.

Potrivit conferenţiarului universitar Alexandru Cuzneţov, moratoriul a fost instituit intenţionat, după ce au fost reduse termenele de detenţie pentru Vlad Filat şi Veaceslav Platon. 

"De ce s-a aşteptat ca să treacă toate procedurile normale de examinare, inclusiv şi în Curtea de Apel. Apoi a fost examinată şi cererea domnului Platon, care a fost, de asemenea, examinată. Oare aceşti doi deţinuţi sunt cei mai importanţi deţinuţi, cărora li s-au încălcat drepturile fundamentale ale omului? Şi poate cererea altui deţinut care merită mult mai mult, nu a fost examinată", a menţionat Cuzneţov. 

Potrivit lui Cuzneţov, cererile lui Filat şi Platon au fost examinate în mod preferenţial, chiar în mod de urgenţă, iar celelalte cereri depuse în paralel nu au fost examinate.

"Dacă statul prin mecanismele sale, prin instanţele de judecată aplică acest procedeu de îmbunătăţire a vieţii deţinutului prin micşorarea termenului de detenţie, hai să apicăm la toţi. Să nu facem selectiv şi să creadă că poporul e prost şi chiar nu vede şi nu înţelege nimic", a menţionat conferenţiarul universitar. 

În opinia lui Alexandru Cuzneţov, trebuiau delimitate infracţiunile, pentru care acest mecanism nu se aplică.

"În codul penal noi avem mai multe categorii de infracţiuni, ce ţin de securitatea statului, infracţiuni îndreptate împotriva vieţii, sănătăţii, proprietăţii etc. De aici spune ministru că există pericol să iasă deţinuţii care ar putea pereclita securitatea statului, dar pune moratoriu pe toate infracţiunile care sunt", a declarat Alexandru Cuzneţov. 

La rândul său, avocatul Vitalie Ciuchitu a declarat că situaţia privind aplicarea mecanismului compensatoriu nu este atât de gravă, precum este prezentată de către autorităţi. Ciuchitu a menţionat că anume arestul preventiv în condiţiile penitenciarului nr.13 generau aceste situaţii de încălcare a art. 3 al CEDO, or termenul maxim de detenţie în izolator este de un an.

"Respectiv pentru acest an, în majoritatea cazurilor poate fi aplicat mecanismul compensatoriu. În majoritatea cazurilor, reducerea pedepsei va fi de 2-4 luni, nu mai mult. Situaţia nu este atât de gravă cum se invocă. Pe de altă parte, riscurile adresărilor persoanelor care vor fi lipsite de mecanismul acesta la nivel national  să se adreseze la CEDO este major", a declarat avocatul. 

Potrivit lui Vitalie Ciuchitu, dacă din cei 5000 de deţinuţi se vor adresa la CEDO 500 de persoane, acest fapt ar putea genera pierderi în bugetul statului de cel puţin 5-6 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI Avocatul poporului condamnă intenția Guvernului de a institui moratoriu la aplicarea mecanismului compensatoriu


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu