Opinie: Din lipsă de informare, moldovenii sunt intoleranţi faţă de anumite grupuri minoritare

Embed:

Prejudecăţile, necunoaşterea şi stereotipurile nasc neîncredere. La această concluzie au ajuns invitaţii emisiunii Ţara lui Dogaru. Deşi ţara noastră a evoluat mult în domeniul respectării drepturilor omului, moldovenii nu sunt prea toleranţi faţă de anumite grupuri minoritare. Şi asta, spun specialiştii, din cauza lipsei de informare.

"În acelaşi timp, societatea noastră este extrem de intolerantă. Informarea şi cunoaşterea mai bună a problemei nu lasă loc pentru prejudecăţi şi stereotipuri", a declarat sociologul Vasile Cantarji.

"Atunci când nu cunoşti foarte bine un alt grup, unicul lucru care ne copleşeşte sunt stereotipurile. Societatea noastră este plină de stereotipuri", a afirmat avocatul Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi.

"Dacă în acest sondaj ar fi pusă întrebarea "Ce atitudine aveţi faţă de extratereştri?" vreau să vă spun că atitudinea negativă ar prevala. De ce? Pentru că nu-i cunoaştem", a explicat sociologul Angela Colaţchi.

Unii experţi susţin, însă, că nu toate grupurile minoritare ar trebui puse pe picior de egalitate în societatea noastră.

"Criteriile tradiţional stabilite cum este rasa, religia, limba, apartenenţa naţională sunt nişte criterii foarte clar delimitate. Pe când în ceea ce priveşte orientarea sexuală, este un criteriu extrem de vag. Fiecare ţară este în drept să aplice această recomandare conform tradiţiilor şi situaţiei concrete", a subliniat Viorel Cibotaru, expert în conflictologie.

Proiectul Legii Antidiscriminare, aprobat de Guvern în februarie 2011, a împărţit societatea în două. Reprezentanţii bisericii, dar şi unii politicieni au spus că adoptarea Legii ar duce la o explozie a homosexualităţii. Guvernul a fost nevoit să retragă proiectul din Parlament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu