Operaţiunea antitero continuă în estul Ucrainei. Kievul închide graniţa cu Rusia

(15:08) Ministerul Apărării din Ucraina nu cunoaşte la moment unde se pot afla cei circa 200 de copii care au fost transportaţi de separatişti din Sloviansk.

"Situaţia actuală referitor la transportul copiilor din oraş este încă neclară. Nu cunoaştem locul aflării celor aproximativ 200 de copii", a spus ofiţerul de presă al operaţiunii antiteroriste, Vladislav Seleznev.

(14:26) Forţele armate ucrainene au reţinut patru aşa-numiţi deputaţi ai autoproclamatei republici Doneţk, care aveau asupra lor echipament de desfăşurare a  acţiunilor de spionaj, relatează censor.net.

(14:16) Ucraina ar putea să-şi retragă pacificatorii pentru a participa la operaţiunea antitero în caz de escaladare în est. "Nu există o necesitate stringentă de a reîntoarce unităţile respective. Dar suntem gata şi avem un plan elaborat pentru a-i întoarce, dacă asta va fi decizia politică a conducerii statului", a declarat colonenul Andrei Ordinovici la un briefing în Kiev, informează Interfax Ucraina. 750 de militari ucraineni îndeplinesc misiuni de menţinere a păcii în diferite zone ale lumii, sub egida ONU.

(14:10) Insurgenţii continuă să tragă asupra cartierelor locative din Slaveansk, a declarat un reprezntant oficial al acţiunii antitero, Vladislav Selezniov, citat de "ОстроВ". Acesta precizat că militanţii proruşi îşi amenajează poziţiile de luptă pe teritoriul cartierelor locative de unde deschid foc asupra militarilor ucraineni şi asupra blocurilor de locuit.

(13:56) În Doneţk până la moment sunt pregătite 50% din buncăre pentru a primi populaţia, în caz de bombardament. Declaraţia a fost făcută de primarul Doneţkului, Aleksandr Lukiancenko, transmite korrespondent.net.

(13:52) Insurgenţii din Slaveansk încearcă să părăsească oraşul, folosind localnicii ca scut viu, pentru că se află strâns încercuiţi de forţele ucrainene. Militanţii propun orăşenilor să evacueze copiii pentru a ieşi din oraş împreună cu ei, a declarat purtătorul de cuvânt al operaţiunii antitero, Aleksei Dmitraşkovski, citat de mai multe medii ucrainene.

(13:47) Avionul fără pilot care a fost doborât în timpul operaţiunii antitero este de model "Orlan-10" şi aparţine Ministerul Apărării rus. Drona poate fi folosită pentru operaţiuni de cercetare şi recunoaştere a teritoriului, dar şi este capabilă să direcţioneze cursul bătăliei, scrie unian.net.

După informaţiile Serviciului de Securitate, acesta transporta o substanţă chimică necunoscută.

(12:57) Ministerul Apărării al Ucrainei declară că insurgenţii proruşi se pregătesc să arunce în aer containere cu substanţe otrăvitoare în oraşul Slaveansk din regiunea Doneţk. Ministrul interimar, Mihail Koval, este citat de mai multe medii ucrainene şi cu declaraţia că forţele armate întreprind toate măsurile necesare pentru a preveni acest pericol. 

(12:24) "Sudul şi vestul regiunii Doneţk şi nordul regiunii Lugansk au fost completamente eliberate de terorişti", a declarat ministrul interimar al Apărării de la Kiev, Mihail Koval.

(12:15) Garda Naţională, o structură formată din voluntari care luptă împotriva separatiştilor, a confirmat informaţiile despre victimele unui atac din ambuscadă care a avut loc pe 29 mai lângă oraşul Izium din regiunea Harkov: un mort şi doi răniţi, transmite korrespondent.net.

 

(12:07) Comandantul batalionului de voluntari ucraineni "Donbass", Semion Semencenko, se arată convins că ostilităţile cu insurgenţii din regiunile de est se vor prelungi pentru mai multe luni. "Graniţa de stat este transparentă în multe locuri, în regiunile Lugansk şi Doneţk există lagăre de pregătire a mercenarilor, câte 300-400 în fiecare", a precizat acesta, citat de gordonua.com.

(12:01) De la demararea operaţiunii antitero în raioanele de est au decedat peste 20 de militari ai armatei ucrainene. Declaraţia a fost făcută la un briefing de către ministrul interimar al Apărării, Mihail Koval. Acesta a remarcat că printre ucişi se numără echipajele unor elicoptere şi luptătopri din trupele aeropurtate, transmite fakty.ua. Ministrul a mai spus că, pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în cadrul operaţiunii antitero, militarii vor primi până la 20 de mii de hrivne.

(11:43) Serviciul de Grăniceri, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării întreprind măsuri pentru închiderea frontierei cu Federaţia Rusă. "Dacă nu vom închide graniţa, ne va fi practic imposibil să scăpăm de terorişti", a declarat consilierul ministrului de Interne, Anton Gheraşcenko, citat de vesti.net.

(10:49) În regiunea Ivano-Frankivsk vor fi decretate trei zile de doliu pentru comemorarea militarilor ucişi în elicopterul doborât la Slaveansk. Printre cei 15 militari de la bordul aparatului de zbor se aflau şi şase originari din regiunea Carpaţilor, scrie gordonua.com.

(10:44) În oraşul Aleksandrovsk din regiunea Lugansk, insurgenţii proruşi au aruncat în aer un depozit cu muniţii ale Gărzii Naţionale. S-a întâmplat în timpul asaltului asupra unităţii militare din localitate. O rachetă lansată de militanţi a nimerit în depozit ceea ce a şi declanşat explozia. Nu s-au înrtegistrat victime, relatează podrobnosti.ua.

(10:15) Lideri ai batalionului "Vostok", format din foşti militari ucraineni şi mercenari din Cecenia, declară că după ce "au curăţat teritoriul din jurul administraţiei regionale din Doneţk", intenţionează să ia sub control întregul oraş şi spun că dispun de suficiente forţe pentru a realiza acest lucru, transmite obozrevatel.com. "Vostok" este aripa armată a reprezentanţilor proruşi care au proclamat aşa-numita "Republică Populară Doneţk".

(10:10) Sarcina militarilor ucraineni pentru săptămâna viitoare constă în separarea insurgenţilor de frontiera cu Rusia şi localizarea şi suprimarea rezistenţei acestora. Informaţia a fost dezvăluită de o sursă din apropierea preşedintelui ales Petro Poroşenko pentru publicaţia vesti.ua. În următoarele trei luni autorităţile ucrainene ar urma să ajungă la o înţelegere cu Moscova, ca aceasta să înceteze să mai susţină republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk. Este secret militar ce le vor propune ruşilor în schimb.

(09:57) Militanţii proruşi din oraşul Doneţk ţin ostatici în subsolurile clădirii administraţiei regionale pe care au capturat-o anterior. Declaraţia a fost făcută de către un fost consilier regional Dmitri Verzilov pentru "Радио Свобода".  Acesta relatează că vinerea trecută oameni beţi i-au pus un sac pe cap şi l-au reţinut pentru câteva ore, deşi el spune că nu dorea decât să vorbească cu reprezentanţii aşa-numitei „Republici Populare Doneţk”, pe care Kievul oficial i-a recunoscut ca organizaţie teroristă.

(09:37) În regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a fost reţinut un grup din patru europeni, care ar fi membri ai misiunii de observatori a OSCE. Declaraţia a fost făcută pentru Интерфакс de către un purtător de cuvânt al militanţilor separatişti, Serghei Veselovski.

(09:30) Grănicerii ucraineni au respins un nou atac al insurgenţilor proruşi şi au reţinut un vehicul cu armamemt şi muniţii în regiunea Lugansk, informează delo.ua. Ieri, grănicerii au observat cum în jur de 300 de militanţi s-au comasat în apropiere, au instalat puncte de control şi puncte de tragere.

(09:20) 18 microbuze şi o casă cu trei nivele au ars noaptea trecută în oraşul Dnepropetrovsk din estul Ucrainei. Informaţia despre incendiu a fost comunicată pompierilor la ora 03:13, transmite Цензор.НЕТ. Incendiul a fost localizat la ora 04:26.

(09:18) În oraşul Slaveansk din regiunea Doneţk a fost reluată faza activă a operaţiunii antitero. Informaţia a fost receptată de la localnici de către publicaţik potrobnosti.ua. Se relatează că militarii ucraineni au lansat câteva proiectile de artilerie de pe un deal din apropiere de oraş. Martori oculari spun că orăşenii nu au dormit toată noaptea din cauza tirului de artilerie.  

(09:03) La una din intrările în Doneţk, insurgenţii proruşi au construit un nou punct de control, deoarece fostul a fost nimicit de aviaţia militară a Ucrainei. Însă sportyv.info relatează că sunt puţini din cei care doresc să stea de strajă la el. 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu