Operaţiune specială la graniţa de est a Moldovei

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a demarat o operaţiune specială pe porţiunea transnistreană a graniţei cu Moldova. Anunţul a fost făcut de serviciul de presă al instituţiei. Potrivit autorităţilor ucrainene, măsura vine pentru a contracara intrarea pe teritoriul ţării a provocatorilor care ar fi fost racolaţi din regiunea transnistreană pentru a destabiliza situaţia în regiunea Odesa.

Potrivit portalului unian.ua care citează Serviciul de grăniceri al Ucrainei, pe segmetul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene a fost majorat numărul grănicerilor, care acum patrulează hotarul împreună cu militari în termen. Ieri, directorul Departamentului politicilor informaţionale al Ministerului de Externe de la Kiev, Evghenii Perebinis, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă deţine informaţii că Grupul Operativ al Forţelor Ruse din stânga Nistrului racolează activişti şi reprezentanţi ai căzăcimii care ulterior ar pute fi trimişi în Odesa.

Între timp, Comisariatul militar din Crimeea a fost ocupat de un grup de soldaţi neindentificaţi. Iar la Sevastopol, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra unui punct de apărare antirachetă şi au încercat să ocupe o altă bază militară. În acelaşi timp, agenţia de ştiri Reuters transmite că mai multe focuri de avertizare au fost trase în aer în timp ce reprezentanţii misiunii OSCE se întorceau din Crimeea. Nimeni nu a fost rănit. Este pentru a treia oară când oficialii OSCE nu sunt lăsaţi să intre în regiune de către forţele militare separatiste.

Forţele de ordine ucrainene presupun că militarii au luat cu asalt clădirea Comisariatului pentru că sunt interesaţi de baza de date a persoanelor care pot fi mobilizate în caz de război. În contextul acestor tensiuni, Kievul şi-a reafirmat poziţia că peninsula Crimeea este şi va rămâne teritoriu ucrainean. Potrivit Ministerului de Externe, Ucraina îşi doreşte rezolvarea conflictelor din regiune pe cale paşnică.

"Trebuie să aflăm de ce îşi doresc să adere la Rusia. Noi suntem pregătiţi pentru dialog. Probabil, au ajuns în această situaţie din cauza nivelului scăzut de trai. Poate este nevoie să dezvoltăm cultura. Suntem pregătiţi pentru negocieri, dar fără arme", a declarat ministrul de Externe al Ucrainei Andrei Deşiţa.

Ministerul de Externe de la Kiev a anunţat că în stânga Nistrului sunt racolaţi provocatori.

Pe segmentul transnistrean sunt suplimentate numărul patrulelor şi a punctelor de control.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu