Operaţiile endovasculare vor fi efectuate din nou la Spitalul Republican

Embed:

După o pauză de aproape trei luni, intervenţiile chirurgicale endovasculare vor putea fi efectuate din nou la Spitalul Clinic Republican. Asta după ce, aparatul folosit de medici la operațiile pe artere venoase şi intracardiace a fost reparat.

Fundația Edelweiss a donat cea mai mare sumă de bani pentru a înlocui piesa defectată.

Operațiile sunt efectuate fără incizii, ci prin mici puncţii ale pielii sub controlul vizual radiologic. Astfel de intervenții nu au fost făcute din luna martie, după ce aparatul angiografic s-a defectat.

"Fiind un detaliu foarte costisitor, cu puterile spitalului era imposibil de procurat. Ne-am adresat la Edelweiss, la fundația domnului Plahotniuc care a înțeles problema și astăzi chiar avem sărbătoare. Sperăm că rodul, suportul Edelweiss să fie resimțit, cât mai multă lume să beneficieze de asta", a spus directorul general al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru. 

Piesa procurată a costat aproape un milion de lei. Fundația Edelweiss a contribuit cu peste 355.000 de lei, fiind cea mai mare sumă donată de sponsori.

"Este unicul cabinet de acest gen în Republica Moldova. Era firesc să ajutăm, pentru că de trei luni acest aparat nu a funcționat și nu s-au putut efectua intervenții. Anume din aceste considerente Consiliul Edelweiss nu a stat mult pe gânduri și am luat decizia să ajutăm la procurarea acestei piese", a spus directorul executiv al fundaţiei Edelweiss, Lara Moraru. 

Activitatea cabinetului endovascular va fi realuată chiar de mâine.

"Cu ajutorul prietenilor noștri și a sponsorilor care au făcut posibilă achiziționarea acestei piese, de mâine va fi posibil reluarea activității cabinetului de chirurgie endovasculară", a spus șeful cabinetului endovascular, Eduard Bernaz. 

Între timp, zeci de pacienți s-au înscris pentru a fi supuși intervențiilor endovasculare. Printre ei este și Galina Covali, care anul trecut a suferit o astfel de intervenție la un picior.

"În câteva zile îmi vor face operație la celălalt picior. Sponsorii au intervenit și le mulțumim mult. Este un lucru mare", a spus pacienta. 

Din 2013 au fost efectuate peste o mie de operații endovasculare. Unei astfel de intervenţii a fost supus şi un copil de doar două zile. Procedurile sunt acoperite financiar de polița de asigurare medicală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu