Operaţii RELUATE parţial la Spitalul Republican. Ce spune administraţia

Embed:

Problemele financiare de la Spitalul Clinic Republican sunt departe de a fi rezolvate. Deşi o bună parte din datoria de peste 70 de milioane de lei pentru achiziţia medicamentelor şi consumabilelor a fost stinsă, o serie de intervenţii chirurgicale complicate nu pot fi efectuate din lipsă de bani.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că gaura din bugetul celui mai mare spital din ţară a apărut din cauza managementului defectuos al instituţiei medicale. 

Acum două zile, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a transferat Spitalului Clinic Republican 80 la sută din banii pentru luna iulie, conform contractului. 32.000.000 de lei au fost rambursate  agenţilor economici. Potrivit autorităţilor, săptămâna viitoare va fi aprobat un buget suplimentar pentru instituţia medicală. 

"Pentru anul 2015 bugetul Spitalului Clinic Republican va fi cu 20 la sută mai mare decât anul 2014. Dacă luăm în bani este vorba despre aproximativ 27.000.000 de lei suplimentar la bugetul de bază va avea Spitalul Clinic Republican", a declarat viceministrul Sănătăţii, Andrei Uncuţă.

Aceşti bani ar permite şi reluarea operaţiilor endovasculare planificate pentru pacienţii cu picior diabetic.

"La cele programate mai avem unele reţineri, pentru că ceea ce ne permite astăzi bugetul este o chestie concretă sau reală. Este un serviciu foarte costisitor, care implică foarte multe consumabile", a declarat directorul adjunct al Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu.

Bărbatul din imagine este unul dintre cei peste 20.000 de moldoveni care suferă de picior diabetic. El a fost internat la Spitalul Clinic Republican pentru investigaţii. Singura soluţie pentru el este operaţia endovasculară, care costă peste 40.000 de lei.

Specialiştii în domeniu consideră că problemele financiare ale Spitalului Clinic Republican au apărut din cauza gestionării incorecte a banilor.

"Nu poţi acumula datorii atunci când ai o planificare reuşită a resurselor, când se efectuează un control şi o monitorizare a banilor. Mecanismul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală permite de a compensa acel deficit din fondurile de rezervă ale CNAM", a spus expertul în domeniul Sănătăţii, Ghenadie Ţurcanu. 

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu