Operaţie fără precedent în istoria energiei nucleare: Reactoarele de la Fukushima, scufundate în apă

Reactoarele de la Fukushima vor fi scufundate într-un "sarcofag de apă". Acesta este planul operatorului centralei nucleare TEPCO, pentru răcirea reactoarelor 1,2 şi 3. Operaţiunea este una fără precedent în istoria energiei nucleare civile. Totodată, au fost date publicităţii noi imagini din interiorul centralei grav avariate, în urma cutremurului din 11 martie.

Conducerea Tokyo Electric Power a anunţat că în interiorul camerelor reactoarelor va fi pompată o cantitate mare de apă. Astfel, se va crea un sarcofag de apă, care va izola sectorul carburanţilor. Testele au început la reactorul numărul 1, unde coloana de apă atinge, în prezent, 6 metri. În următoarele trei luni, aceasta ar trebui să ajungă la peste 18 metri.

Potrivit TEPCO, crearea "sarcofagului de apă" va dura aproape un an. Totodată, în interiorul centralei a fost coborât un robot teleghidat, care a surprins noi imagini ale deteriorărilor provocate de seism.

Experţii s-au arătat îngrijoraţi, după ce s-a descoperit o fisură la reactorul numărul 2. Aceasta urmează să fie astupată cu o soluţie specială din ciment.

Lasă un comentariu