Operaţie cu succes în Moldova. O fetita cu scolioza a fost tratată graţiei implantării a două tipuri de dispozitive de ultimă generaţie

Embed:

O intervenție chirurgicală foarte complicată la coloana vertebrală a fost realizată la Chișinău. O fetiţă de 14 ani, care suferea de scolioză de gradul patru, a fost tratată graţiei implantării a două tipuri de dispozitive de ultimă generaţie.

Operaţia a durat opt ore şi a fost efectuată gratuit, graţie unei colaborări dintre doi medici din Germania şi a specialiştilor din ţara noastră.

Anastasia Screpcova este din oraşul Bălţi şi suferea de scolioză înnăscută. Ea spune că pe parcursul anilor a îndurat o durere groaznică şi era limitată în mişcare.

"Mă durea foarte tare spatele, simţeam un disconfort, nu puteam să fac nici cele mai simple mișcări. La şcoală se întâmpla că mă durea spatele şi uneori mă lăsau să plec acasă", spune Anastasia Screpcova, pacient. 

"Avem deformitatea la nivel toracal, care continuă cu cea lombară compesatorie. În legătură cu faptul că aceste deformităţi pe parcursul ultimei perioade, un an şi jumătate a progresat rapid, s-a luat decizia de a merge la tratament chirurgical",a declarat Andrei Usatâi, şef secţie vertebrologie. 

Operația a presupus corectarea coloanei vertebrale prin implantarea unor dispozitive de ultimă generaţie minim-invazive. Acestea se vor ajusta odată cu creșterea organismului.

"Noi vedem o corecţie a diformităţii precedente, post-operatorie, cu cârlige sublaminare în segmentul toracal şi şuruburile transpendiculare la nivelul lombar. În segmentul lombar avem şase şuruburi şi în segmentul toracal nouă cârlige sublaminare", a adăugat Andrei Usatâi, şef secţie vertebrologie. 

O astfel de intervenţie costă peste 20 de mii de euro în Europa. Pentru acest copil operația a fost gratuită, graţie unei organizații de caritate, care a achitat dispozitivul. Intervenţia a fost efectuată voluntar de un grup de medici din Germania şi medici de la Spitalul de traumatologie şi ortopedie.

"Schimbul de experienţă are beneficii şi noi suntem întotdeauna pentru schimbul de experienţă. Adică în cazul dat, colaborarea cu colegii din Germania este foarte binevenită", a spus Andrei Usatâi, şef secţie vertebrologie.

De la operaţie au trecut doar şapte zile, iar Anastasia spune că a uitat deja de vechea problemă. Fata urmează să fie externată în următoarele zile. Recuperarea ei va dura câteva luni, iar ulterior va putea duce un mod obişnuit de viaţă.

"După operaţie, o zi am stat în pat pentru că mă durea spatele şi acum mă doare omoplatul pentru că este drept deja, dar medicul a spus că este ceva normal. Eu am simţit o libertate pentru că deja mi-a apărut şi talia, ceea ce înainte nu era. Eu mă privesc în oglindă şi văd un spate drept", spune Anastasia Screpcova, pacient.

Reprezentanţii Spitalului de traumatologie şi ortopedie spun că astfel de intervenţii se realizează de mai bine de 20 de ani. Aici au loc până la trei intervenţii pe an, însă tehnologiile moderne le fac tot mai sigure.

Ei spun că graţie colaborărilor stabilite, ar putea efectua cel puţin o operaţie pe săptămână. Astăzi, alţi patru minori sunt investigaţi pentru a li se aplica un tratament similar, iar câţiva medici rezidenţi din Moldova urmează să fac un curs de specializare gratuit în Germania.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu