Operaţie complicată la coloana vertebrală, realizată la Chişinău. Pacientul e un copil de nouă ani

Embed:

O intervenție chirurgicală foarte complicată la coloana vertebrală a fost realizată, astăzi, la Chișinău. Pacientul este un copil de nouă ani, care a fost operat de un grup de medici din Rusia, Germania și Moldova. Operația presupune corectarea coloanei vertebrale cu ajutorul unui implant revoluționar care se va ajusta odată cu creșterea organismului. 

Montarea implanturilor în coloana vertebrală este o operație complicată, care, de obicei, se face adulților sau copiilor mai mari de 12 ani.

"Este un dispozitiv care-i permite copilului să crească și nu-i afectează înălțimea. Când va crește mare, iar coloana vertebrală se va îndrepta, vom efectua operația finală", a specificat chirurgul-vertebrolog, Alexandr Laka.

"Este singurul sistem care permite ca, după operație, pacientul să nu poarte corset. De asemenea, face ca să nu fie necesare intervenții la fiecare etapă de creștere, aceasta este detaliul cel mai important. Operația durează în jur de două ore și sunt pierderi foarte mici de sânge", a declarat chirurgul-vertebrolog, Muahamad Sampiev.

Acest sistemul revoluționar a fost adus din Germania.

"În Germania aceste operații sunt destul de costisitoare, între 40 și 50 de mii de euro", a relatat chirurgul-ortoped, Dominik Kaiser.

Copilul a beneficiat de operație gratuită, datorită unei organizații de caritate. Intervenția a fost efectuată la Spitalul Clinic Republican, unde există sală dotată cu utilajul necesar.

"Este unica sală din Republica Moldova unde a fost posibilă această operație. O sală de operație contemporană și o intervenție chirurgicală pe măsură. Pacientul e ok, sperăm evidența să o ducem noi", a spus vicedirectorul Spitalul Clinic Republican, aurel Bodiu.

Pacientul suferă de paralizie cerebrală și așteaptă să fie operat de la vârsta de patru ani.

"Am așteptat de mult timp operația. Ne spuneau că nu corespunde vârsta. Acum iată are nouă ani, ni s-a permis să o facem. Și o așteptăm pe a doua, când se va recupera complet", a zis tatăl băiatului, Roman Zanoza.

Băiatul va rămâne sub supravegherea medicilor timp de câteva luni, iar peste cinci ani va fi efectuată operația finală. Acum doi ani, o copilă de 10 ani a fost supusă unei intervenţii chirurgicale similare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu