Opel ar putea închide două fabrici, pentru a reduce capacitatea de producţie

Constructorul auto german Opel, controlat de grupul american General Motors (GM), se pregăteşte să închidă două fabrici din Europa pentru a reduce capacitatea de producţie cu aproximativ 30%, au declarat joi pentru Reuters surse apropiate companiei, scrie zf.ro.

Opel va prezenta miercuri Consiliului un plan de afaceri care vizează închiderea a două fabrici şi nu prevede măsuri pentru creşterea afacerilor companiei.

O altă sursă apropiată companiei a spus că nu s-a luat încă nicio decizie privind închiderea vreunei fabrici din Europa, dar a precizat că GM nu mai are loc pentru compromisuri, din cauza condiţiilor de piaţă extrem de dificile din Europa.

Reprezentanţii angajaţilor nu pot bloca nicio decizie a directorilor numiţi de GM în board-ul Opel, însă au avertizat că aprobarea unui astfel de plan ar bloca orice posibilitate de înţelegere între companie şi sindicate, iar situaţia ar degenera în "război".

Fabricile din Bochum (Germania) şi Ellesmere Port (Marea Britanie ) sunt vizate cel mai probabil de planul GM, deşi directorul general al Opel, Karl-Friedrich Stracke, a declarat recent că va onora o înţelegere de a nu închide nicio fabrică până la sfârşitul anului 2014.

GM a înregistrat anul trecut în Europa pierderi de 747 milioane de dolari, iar directorul general al grupului, Dan Akerson, a afirmat la începutul lunii martie că operaţiunile de pe continent ar putea reveni pe profit abia peste doi ani.

Akerson estimează că industria auto europeană are cu 7-10 fabrici în plus faţă de capacitatea adecvată cererii. Astfel, dacă GM va închide vreo unitate din Europa, partenerul de alianţă PSA Peugeot Citroen ar putea fi forţat să facă acelaşi lucru.

GM şi Peugeot au anunţat joi că vor începe până la sfârşitul acestui an să implementeze proiecte pentru a reduce costurile cu cel puţin 2 miliarde de dolari. Fiecare companie a numit câte cinci directori executivi în comitetul de coordonare a alianţei.

Vânzările Opel în Europa au scăzut cu 20% în primele două luni ale acestui an, în timp ce Peugeot şi Fiat au înregistrat scăderi de câte 18%, iar Renault a consemnat un declin de 28%.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu