ONU: Una din patru persoane strămutate în tabăra Al Hol din Siria are vârsta de sub 5 ani

Una din patru persoane strămutate în tabăra Al Hol, din provincia nord-estică siriană Al Hasakah, în urma ofensivei contra ultimelor poziţii ocupate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în Deir Ezzor are vârsta de sub 5 ani, potrivit ONU, scrie agerpre.ro.

"Tabăra numără acum 66.247 persoane (19.216 familii), în mare parte femei şi copii, 23% dintre aceştia din urmă având vârsta de sub 5 ani, iar 8% dintre femei sunt însărcinate sau mame care alăptează", a relevat într-un comunicat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Până pe 9 martie s-au înregistrat 113 decese, fie în drum spre Al Hol, fie la puţin timp după sosirea în tabără sau după primirea de îngrijiri medicale.

Două din trei victime sunt copii mai mici de cinci ani, principalele cauze ale deceselor fiind hipotermia, pneumonia, deshidratarea sau bolile legate de malnutriţie, potrivit OCHA.

Odată cu reluarea ofensivei asupra localităţii Baghouz, ultima enclavă a SI în estul Siriei, "numărul noilor sosiri până la 10 martie s-a redus semnificativ", arată sursa citată, care adaugă faptul că din 7 martie au fost strămutate 4.000 de persoane la Al Hol, la circa 300 km nord de Baghouz.

În prezent, 72 de copii sunt trataţi pentru complicaţii rezultate în urma malnutriţiei acute iar cel puţin 250 de copii au fost identificaţi ca neînsoţiţi sau separaţi, dintre care 45 şi-au regăsit deja familiile sau tutorii.

Forţele Democrate Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi care conduce ofensiva contra SI, au trimis femeile şi copiii la Al Hol, în timp ce bărbaţii au fost separaţi şi interogaţi, înainte de a fi duşi în centre de detenţie necunoscute.

Prezenţa unui mare număr de civili în ultimul bastion al extremiştilor a surprins FDS şi a încetinit ofensiva militară, lansată în urmă cu peste o lună.

În această perioadă, FDS şi-au suspendat în mai multe rânduri atacurile pentru a permite plecarea civililor, în majoritate femei şi copii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu