ONU: Ultimii trei ani sunt cei mai calzi înregistrați vreodată

Ultimii trei ani sunt cei mai calzi înregistrați vreodată și ritmul încălzirii globale constatat în această perioadă este "excepțional", a avertizat joi ONU, potrivit AFP, scrie hotnews.ro.

"Este de acum confirmat că anii 2015, 2016 și 2017, care se înscriu clar în tendința de încălzire pe termen lung provocată de creșterea concentrațiilor atmosferice de gaze cu efect de seră, sunt cei mai calzi înregistrați vreodată", a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a ONU.

Sub efectul unui puternic Nino (fenomen cunoscut pentru majorarea mediei mondiale a temperaturilor care apare la fiecare trei - șapte ani), 2016 se află în fruntea listei, cu 1,2 grade mai mult decât în epoca preindustrială (ONU folosește perioada 1880-1900 ca referință pentru condițiile care țin de epocă preindustrială), în condițiile în care 2017 obține recordul de cel mai cald constatat în lipsă Nino.

ONM arată că temperatura medie la suprafața globului în 2015 o depășea cu 1,1 grade pe cea din epoca preindustrială.

"17 dintre cei mai calzi 18 ani aparțin secolului XXI și ritmul încălzirii constatat în acești ultimi trei ani este excepțional. Ultimul a fost deosebit de marcant în Arctică, ceea ce va avea urmări durabile și de mare amploare la nivelul marilor și al regimurilor meteorologice în alte regiuni ale lumii", a afirmat secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu