ONU se teme de o extindere a Statului Islamic în Libia și în restul regiunii

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-a exprimat îngrijorarea că celule ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI), alungate din fieful lor Sirt, s-ar putea implanta în alte părți din Libia sau în Africa de Nord, scrie agerpres.ro.

Îngrijorările șefului ONU sunt exprimate într-un raport confidențial al Consiliului de Securitate, din care AFP a obținut o copie.

"Presiunile recente exercitate împotriva grupării Statul Islamic în Libia i-ar putea incita pe membrii acesteia, inclusiv pe combatanții străini, să se delocalizeze și să se regrupeze, în celule mai mici și mai dispersate geografic, de-a lungul Libiei și în țările vecine", a scris secretarul general.

Înfrângerea Statului Islamic la Sirt "pare foarte aproape", ceea ce îi determină pe numeroși combatanți să fugă spre sud, dar și spre vest și spre Tunisia.

"În viitor, impactul combatanților SI dispersați în grupuri armate în sud ar putea deveni o sursă de îngrijorare", a subliniat șeful ONU.

Sirt este considerat unul din principalele bastioane ale grupării extremiste în afara Siriei și Irakului. Trupele libiene loialiste încearcă de două luni să alunge SI.

Conform raportului, între 2.000 și 5.000 de combatanți ai SI, originari din Libia, Tunisia, Algeria, Egipt, dar și din Mali, Maroc și Mauritania se află la Sirt, Tripoli și Derna.

Zeci de combatanți tunisieni s-au întors în țara lor cu intenția de a comite atentate, mai subliniază documentul confidențial.

Au fost de asemenea trimise fonduri unui grup jihadist care operează în Sinai.

În plus, Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), activă în Mali și în întregul Sahel, își procură arme, muniție și găsește azil în Libia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu