ONU: Rusia a încălcat prevederile Organizației Națiunilor Unite şi convenția privind interzicerea armelor chimice

Embed:

Rusia a încălcat prevederile ONU şi convenția privind interzicerea armelor chimice. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Marii Britanii la ONU, Jonathan Allen, în cadrul unei reuniuni de urgenţă referitoare la otrăvirea lui agentului Serghei Skripal. Oficialul britanic a mai adăugat că Regatul Unit continuă să investigheze cazul pentru a stabili cu exactitate circumstanţele în care a avut loc atacul.

"Ţara mea are doar două versiuni cu privire la acest incident. Rusia a atacat Regatul Unit direct sau gazul dezvoltat de această ţară a ajuns pe mâini străine", a declarat Jonathan Allen.

Jonathan Allen a cerut Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice să se implice în investigaţiile pe care le face ţara sa în acest caz. Poziţia Marii Britanii a fost susţinută de majoritatea ţărilor care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU. Printre ei este şi ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley. Ea a declarat că dacă Rusia nu va fi pedepsită, credibilitatea şi încrederea oamenilor în Organizaţia Naţiunilor Unite va scădea. 

"Dacă nu vom lua măsuri acum, atunci există riscul ca astfel de incidente să se repete. Ei ar putea folosi această otravă în New York sau în alte oraşe din ţările pe care le reprezentaţi", a precizat ambasadorul SUA la ONU.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a negat toate acuzaţiile. Mai mult, el a refuzat să de-a vreo explicaţie cu privire la modul în care ar fi ajuns substanţa toxică în Marea Britanie.

"Rusia nu este implicată în acest incident. Nu vom acorda atenţie ultimatumurilor care ne sunt puse de Londra. Acuzaţiile lor sunt nule", a menţionat Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.

Tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia au început după ce fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa au fost atacaţi în Salisbury cu un gaz numit Noviciok. Cei doi, dar şi un poliţist care i-a găsit inconştienţi pe o bancă, sunt în prezent în stare gravă. După ce Moscova a refuzat să dea vreo explicaţie cu privire la acest caz, Regatului Unit a anunţat că va expulza 23 de diplomaţi ruşi. Ei au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi ţara. Noviciok este o substanţă chimică dezvoltată de URSS în anii '70. Printre oamenii de ştiinţă ruşi care au fost implicaţi la dezvoltarea gazului este Vil Mirzaianov. El a declarat că orice persoană contaminată va fi afectată, chiar dacă va primi antidotul la timp.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu