ONU îşi măreşte contingentul de pacificatori din Sudanul de Sud

Embed:

Organizaţia Naţiunilor Unite va trimite încă 5.000 de pacificatori în Sudanul de Sud, unde situaţia umanitară se agravează pe zi ce trece. Rezoluţia necesară pentru dislocare suplimentară de forţe urmează să fie votată în această seară.

Între timp, comunitatea internaţională face apel către ambele forţe politice din ţară să găsească o soluţie paşnică pentru depăşirea crizei.

"Voi adresa o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU cu recomandările mele pentru a majora numărul pacificatorilor din cadrul misiunii ONU din Sudanul de Sud, dar şi numărul poliţiştilor, pentru a putea face faţă situaţiei", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de SUA, urmează să fie supus votului în această seară. Iar membrii Consiliului de Securitate au subliniat că sunt pregătiţi să-l susţină. În prezent, în Sudanul de Sud sunt dislocaţi 7.000 de pacificatori. Cu toate acestea, situaţia este tot mai gravă. Din cauza violenţelor, peste 45.000 de oameni s-au refugiat pe teritoriul misiunilor ONU din statul african, iar 800 de oameni au murit în ultimele săptămâni.

Conflictul din Sudanul de Sud a izbucnit la mijlocul lunii decembrie între susţinătorii actualului preşedinte Salva Kiir şi a fostului vicepreşedinte Riek Mashar. Acesta din urmă este acuzat că ar fi pus la cale o lovitură de stat.

"Suntem pregătiţi să începem un dialog cât mai repede şi după ce colegii mei vor fi eliberaţi. Vrem să rezolvăm pe cale paşnică acest conflict", a menţionat fostul vicepreşedinte din Sudanul de Sud, Riek Macharn.

Sudanul de Sud a fost creat în 2011 după scindarea Sudanului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu