ONU: Etnicii ruşi din estul Ucrainei nu sunt în pericol, iar intervenţia Rusiei nu este justificată

Embed:

Etnicii ruşi din estul Ucrainei nu se află în pericol, iar o intervenţie a Rusiei în această regiune nu este justificată. Este concluzia unui raport oficial, întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite. Între timp, Consiliul de Securitate al organizaţiei se întruneşte într-o nouă şedinţă de urgenţă care vizează situaţia din statul vecin.

De cealaltă parte, premierul de la Moscova susţine că Ucraina se află în prag de război. Dmitri Medvedev este de părere că autorităţile de la Kiev, nelegitime după părerea Rusiei, speră să restabilească ordinea pe care chiar ele au călcat-o în picioare, venind la putere printr-o lovitură de stat. Iar preşedintele Statelor Unite şi cel al Rusiei au discutat la telefon, noaptea trecută, despre situaţia din estul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin susţine că actuala criză are la bază incapacitatea Kievului de a ţine cont de interesele etnicilor ruşi. Barack Obama, la rândul său, a avertizat că intervenţia Rusiei este inadmisibilă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a infirmat că Statele Unite se pregătesc să susţină militar Ucraina şi a confirmat că directorul CIA, John Brennan, s-a deplasat la Kiev zilele trecute. Anterior, şeful diplomaţiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, a cerut explicaţii în legătură cu această vizită.

"Vom susţine Ucraina pe mai multe căi, inclusiv diplomatice şi economice. În legătură cu un eventual sprijin militar, nu avem de făcut nicio declaraţie", a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney.

Pe de altă parte, oficialii Uniunii Europene au hotărât să-i adauge în lista celor sancţionaţi pentru criza din Ucraina pe fostul premier Serghei ArbUzov, precum şi pe cei care au condus Ministerul Veniturilor şi Cheltuielilor, dar şi pe cel al Energeticii şi Industriei.

De asemenea, în rândul celor pedepsiţi de comunitatea europeană se regăseşte şi un deputat din Partidul Regiunilor. Şi Canada s-a angajat să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la ofensiva unor agenţi ai Moscovei în estul Ucrainei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu