ONU discută limitarea dreptului de veto. ''Riscăm să fim şi mai neputincioşi, dacă regulile nu vor fi modificate''

Embed:

Politica dreptului de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU ar putea fi schimbată. Liderii mondiali au decis să discute reformarea procedurii de vot, după ce Occidentul nu a putut împiedica anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, dar şi preveni atrocităţile din Siria.

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a făcut apel la ONU să-şi schimbe regulile pentru a limita dreptul de veto al Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate.

"Consiliul de Securitate, instituţia responsabilă pentru pace, s-a dovedit a fi ineficientă când a apărut conflictele în Ucraina şi alte regiuni din lume, în ceea mai mare parte din cauza regulilor de funcţionare. Riscăm să fim şi mai neputincioşi, dacă regulile nu vor fi modificate", a spus preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Şi criza din Siria i-a determinat pe liderii mondiali să discute modificarea procedurii de vot, în urma unei iniţiative lansate de Franţa. Asta după ce Rusia şi-a folosit de patru ori dreptul de veto pentru a respinge o rezoluţie pe tema războiului civil care a luat viaţa a 200.000 de sirieni.

"În ultimii ani, incapacitatea Consiliului de a lua acţiuni decisive în ceea ce priveşte unor crize îngrozitoare a dus la suferinţe umane enorme, care nu au putut fi evitate. Acest lucru a zdruncinat încrederea în instituţiile noastre", a menţionat comisarul pentru drepturilor omului al ONU, Zeid Hussein.

De cealaltă parte, reprezentanţii Rusiei contrazic afirmaţiile făcute de restul delegaţiilor la ONU.

"Folosirea dreptului de veto, ameninţarea de a-l folosi sau pericolul de a fi utilizat, a protejat în mod repetat întreaga Organizaţie a Naţiunilor Unite de a întreprinde acţiuni negândite", a declarat reprezentantul Federaţiei Ruse la ONU, Alexandr Pankin.

Consiliul de Securitate al ONU  are puterea de a autoriza acţiuni militare, de a impune sancţiuni şi de a iniţia operaţiuni de menţinere a păcii. Din consiliu fac parte 15 membri, dintre care cinci sunt permanenţi şi au drept de veto. Aceştia sunt Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu