ONU: Circa 1,9 milioane de persoane au părăsit Venezuela din 2015 până în prezent. Care este motivul

Circa 1,9 milioane de persoane au părăsit Venezuela din 2015 până în prezent, refugiindu-se din calea celei mai grave crize economice şi politice cu care se confruntă ţara lor, a anunţat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, scrie agerpres.ro.

"Cu peste 2,6 milioane de persoane în exteriorul ţării în prezent, o abordare apolitică şi umanitară este esenţială pentru a ajuta ţările care primesc un număr tot mai mare" de refugiaţi venezueleni, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, cu ocazia deschiderii reuniunii anuale a Comitetului executiv al UNHCR, care are loc săptămâna aceasta la Geneva.

"La ora actuală, circa 5.000 de persoane părăsesc Venezuela în fiecare zi, este cea mai mare deplasare de populaţie din istoria recentă a Americii Latine", a adăugat el.

Întrebat cu privire la acest flux zilnic, un purtător de cuvânt al UNHCR, William Spindler, a explicat pentru AFP că "această tendinţă este observată de la începutul anului curent", subliniind că "marele exod a început în acest an".

"Potrivit datelor oficiale guvernamentale, estimăm că 1,9 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara începând cu 2015, pentru a se refugia în special în alte ţări ale Americii de Sud, cum sunt Brazilia, Columbia, Ecuador şi Peru", a precizat purtătorul de cuvânt.

UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), o altă agenţie a ONU, au anunţat la 19 septembrie că l-au numit pe fostul vicepreşedinte al Guatemalei, Eduardo Stein, "reprezentantul special pentru refugiaţi şi migranţi venezueleni".

Grava criză economică ce afectează Venezuela, marcată de o recesiune estimată la 18%, o hiperinflaţie şi penurii grave de alimente şi medicamente, a provocat exodul în masă a sute de mii de venezueleni.

"Felicit statele care şi-au menţinut frontierele deschise şi care oferă azil sau alte forme de şedere legală" venezuelenilor, a subliniat Grandi. "Mai sunt încă multe de făcut pentru a garanta coerenţa regională a răspunsului dat în materie de protecţie" a indivizilor, a mai spus el.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu