ONU a cerut sancţiuni cât se poate de dure împotriva Coreei de Nord

După ce săptămâna trecută Coreea de Nord a făcut testarea bombei cu hidrogen, ambasadorul american la ONU a cerut sancţiuni cât se poate de dure împotriva Coreei de Nord şi a propus negocierea unui nou set de măsuri punitive. Diplomatul american a afirmat, condamnând testările Phenianului, că liderul nord-coreean Kim Jong-un vrea război cu orice preţ. 

"Războiul nu este niciodată un lucru pe care Statele Unite şi-l doresc. Nu vrem asta, dar răbdarea ţării mele nu este nelimitată. Doar cele mai puternice sancţiuni pot rezolva problema pe cale diplomatică", a spus ambasadoarea americană la ONU, Nikky Haley.

Necesitatea unor noi măsuri ferme împotriva regimului de la Phenian a fost subliniată şi de reprezentanţii Franţei şi ai Marii Britanii.

" Franța cere de la Consiliul de Securitate un răspuns rapid, ferm și unitar", a spus ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre.

"Consiliul de Securitate trebuie să condamne acest test și întregul program nuclear al Coreei de Nord", a spus ambasadorul Marii Britanii la ONU, Mattew Rycroft.

De partea cealaltă, Moscova susţine că părţile implicate în conflictul nord-coreean nu trebuie să se lase ghidaţi de emoții și să acţioneze calm și echilibrat. 

"Solicităm tuturor părților interesate să se reîntoarcă imediat la dialog și negocieri, deoarece acesta este singurul mod de a soluționa problemele legate de peninsula coreeană, inclusiv de programul nuclear", a spus reprezentatul permanent al Rusiei la ONU, Vasilii Nebenzia.

Iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat, în cadrul summitului BRICS, că nu crede că Phenianul va renunța la programul său nuclear sub presiunea sancțiunilor.

"Rusia condamnă aceste exerciții ale Coreei de Nord. Credem că acestea au un caracter provocator. Dar recurgerea la orice fel de sancțiuni este inutilă și ineficientă. Vor mânca iarbă, dar nu vor renunța la programul nuclear, dacă nu se vor simți în siguranță."

Puterea bombei cu hidrogen care a fost testată duminică de Coreea de Nord a fost de aproximativ 50 de kilotone. Agenţia meteorologie din Coreea de Sud susţine că explozia a provocat un seism de aproape 10 ori mai puternic decât cel de la precedentul test nuclear.

Potrivit agenției oficiale de presă din Coreea de Nord, bomba testată poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală. Luni, mulţi oficiali din domeniul apărării din Coreea de Sud au avertizat că Phenianul pregăteşte lansarea unei rachete balistice intercontinentale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu