ONOARE PENTRU SIMONE VEIL. Aceasta a fost înmormântată alături de mari personalităţi

Embed:

Simone Veil, supraviețuitoare a Holocaustului și prima femeie președinte al Parlamentului European, a fost astăzi înmormântată în Pantheon.

Cu permisiunea rudelor, Simone a fost exhumată din cimitirul Montparnasse şi adusă în templul destinat celor mai mari personalităţi ale Franţei.
Ea se va odihni alături de soţul ei, politicianul Antoine Veil.

La ceremonie a participat liderul de la Paris, Emmanuel Macron, dar şi sute de francezi.

"Ne arătăm recunoştinţa noastră, a națiunii pe care aţi servit-o şi aţi iubit-o atât de mult. Trăiască Republica! Trăiască Franţa", a spus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Simone Veil este a cincea femeie onorată să-şi aibă locul de veci în Pantheon. Acolo, sunt înmormântaţi 75 de bărbaţi printre care scriitorul Victor Hugo şi omul de ştiinţe Pierre Curie.

Simone Veil a fost simbolul emancipării feminine. După ce în 1970, a fost primul președinte ales al Parlamentului European, ea a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii şi a favorizat legalizarea avortului.

Ea a murit anul trecut la vârsta de 89 de ani. În 1944, Simone, împreună cu familia ei a fost arestată, de germani. Tatăl și fratele ei au fost transportați în Europa de Est și nu s-a mai auzit de ei.

Adolescenta Simone a fost trimisă la Auschwitz-Birkenau și apoi la Bergen-Belsen cu mama și sora mai mare. La scurt timp după ce au fost eliberate, mama ei a murit.

Simone a fost căsătorită cu Antoine Veil timp de 67 de ani. Cuplul a avut trei copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu