ONG-urile de media: Moldova are restanţe la capitolul libertatea presei

Embed:

Raportul Freedom House potrivit căruia anul trecut Moldova a avansat la capitolul libertatea presei, nu ar trebui să bucure prea mult autorităţile. Este concluzia mai multor organizaţii nonguvernamentale de media, care susţin că ţara noastră are mai multe restanţe în ceea ce ţine libertatea presei.

De ziua Mondială a libertăţii presei, mai multe ONG-uri de media au lansat un memoriu privind situaţia presei în Moldova. Documentul este un apel către autorităţi, care întârzie să reacţioneze la problemele ce persită la capitolul libertatea presei, spun autorii memoriului.

"Practic în toate partidele din AIE găsim oameni, politicieni, de la minisştri, viceprim-miniştri, până la deputaţi, care au interese în presă. Dacă e să ne uităm cum reflectă anumite posturi de televiziune anumite partide în campania electorală, o să ne putem da seama cine şi în spatele cui stă", a declarat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Liliana Viţu.

"Lucruri care ne îngrijorează, sunt funcţionarea mecanismelor de reglementare legală, cum ar fi CCA. Reformarea audiovizualului public ridică foarte multe semne de întrebare", a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Chiar dacă mai multe rapoarte arată că, în ultimii trei ani, Moldova a înregistrat progerese la capitolul libertatea presei, moldovenii au păreri împărţite în acest sens.

Autorii memoriului susţin că recenta decizie a CCA de retragere a licenţei postului de televiziune NIT va influenţa poziţia ţării noastre în clasamentul internaţional al libertăţii presei realizat în fiecare an de Freedom House. În 2011 Moldova, a urcat trei poziţii în acest clasament şi a ajuns pe locul 115 din 197 de ţări, fiind lider printre ţările CSI la capitolul libertatea presei.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu