OMS: Copiii, tot mai des influențați de publicitatea care promovează alimentele nesănătoase

Embed:

Copiii sunt tot mai des influențați de publicitatea care promovează alimentele nesănătoase. În cele mai multe cazuri aceste produse conţin cantităţi mari de sare, zahăr și grăsimi, ce duc la obezitate. Atenţionarea vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care a realizat un studiu în acest sens. 

Specialiștii îndeamnă țările din întreaga lume să elaboreze strategii prin care să fie redus accesul copiilor la reclame care promovează alimentația nesănătoasă. Şi minorii de la noi din ţară confirmă că sunt ademeniţi de aceste publicităţi:

"Îmi face poftă, pentru că vrei ceva să mânânci ceea ce este interzis".

"Permanent apare publicitate cu burgeri, pizza. - După această reclamă vrei să mănânci așa ceva? - Da, câteodată vreau".

Iar părinții își fac griji pentru sănătate copiilor:

"Chipsuri și alte asemenea produse nu sunt bune pentru copii. Trebuie să mânânce sănătos și gustos, dar să nu afecteze sănătate".

"Multă publicitate, copii văd foarte multe pe Internet, sunt moment, când el gustă".

Consumul alimentelor cu exces de grăsimi, sare și zahăr duce la apariția unor boli grave.

"La un copil, care este în creștere, este în formare, apar probleme cu sistemul organelor interne, mai ales în sistemul digestiv, cel mai des este afectat pancreasul", a spus Tatiana Plăcintă, medic de familie.

Medicii atenţionează că aceste alimente pot provoca şi obezitate. În 2014, în țara noastră peste patru la sută dintre elevi sufereau de această maladie.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un sfert dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi. Majoritatea dintre ei sunt băieți. Iar acest fenomen este mai mult răspândit în orașe, decât în sate.

Publicitatea alimentelor nesănătoase este răspândită prin aplicațiile pentru telefoane mobile și calculatoare. Specialiștii în domeniul IT susțin că există mai multe metode de protejare a dispozitivelor electronice de la publicitatea nedorită.

"Sunt așa -numite programe de "control părintesc", de exemplu, chiar şi la Microsoft Windows sau, dacă vorbim despre telefoane - pe Android, cel mai renumit program este "Adblock", acum este la modă să încorporeze programul în browser", a explicat Mihai Croitor, specialist IT.

Unele dintre aceste programe pot fi încărcate gratis, iar utilizarea altora timp de o lună costă în jur de 20 de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu