OMS a publicat LISTA AFECŢIUNILOR LETALE care ar putea provoca următoarea EPIDEMIE

Organizația Mondială a Sănătății a publicat lista anuală de afecțiuni letale care ar putea provoca următoarea epidemie, cerând totodată accelerarea cercetării pentru găsirea tratamentelor optime pentru acestea. OMS a dat și o listă secundară de boli cu potențial periculos, unde cap de serie este gripa.

10 viruși ucigași care reprezintă cea mai urgentă amenințare la adresa umanității au fost dezvăluiți, săptămâna aceasta, de experții Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit evz.ro.

Printre ei se află Ebola și Zika, care au provocat deja pandemii în ultimii patru ani, și care ar putea să să lovească din nou. Dar, pentru prima dată, din listă face parte și "Boala X" - un agent patogen necunoscut în prezent oamenilor de știință.

Dr. Tedros Adhanom, director general al OMS, a avertizat, la începutul acestei săptămâni, că omenirea este "vulnerabilă" la orice agent patogen care ar putea ucide milioane de oameni, notează DailyMail Online.

Anunțând lista de "boli periculoase" pe site-ul OMS, experții subliniază și că "ordinea de pe această listă nu indică niciun fel de prioritate. (...) Aceasta nu este o listă exhaustivă și nici nu indică cele mai probabile cauze ale următoarei epidemii".

Febra hemoragică Crimeea Congo, care ucide 40% dintre cei infectați, a fost recent semnalată în Uganda, și este prima pe lista OMS.

Oficialii sunt, de asemenea, îngrijorați de virusul Marburg, considerat unul dintre cei mai letali agenți patogeni existenți. Și acestea a lovit națiunea africană în noiembrie.

Celelalte cinci boli letale menționate pe lista care necesită acțiuni urgente includ: febra Lassa, MERS, SARS, virusul Nipah și febra Rift Valley.

Pentru prima dată, însă, pe lista OMS figurează și "boala X". Organizația are un departament care se ocupă special de această categorie care include orice agent patogen necatalogat încă și care s-ar putea răspândi cu rapiditate.

Iată lista competă a bolilor care pot provoca oricând o epidemie:

1)Febra hemoragică Crimeea-Congo

2)Ebola

3)Boala provocată de virusul Marburg

4)Febra Lassa

5)Sindromul respirator provocat de coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)

6)Sindromul respirator sever acut (SARS)

7)Nipah și bolile provocate de henipavirus

8)Febra Rift Valley (RVF)

9)Zika

10)Boala X

"Boala X reprezintă recunoașterea faptului că o epidemie umană internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen necunoscut în prezent", explică reprezentanții OMS.

Pe lângă această listă principală de boli, avem și una secundară. Anul acesta marcăm 100 de ani de la pandemia de gripă spaniolă din 1918, care a ucis 50 de milioane de oameni din întreaga lume - de trei ori mai mult decât primul război mondial.

După recentee epidemii grave din Australia (vara anului trecut), America de Nord (încă în desfășurare) și Marea Britanie (încă în desfășurare), OMS a inclus gripa pe lista bolilor prioritare.

Pe aceeași listă figurează și Chikungunya, monkeypox, enterovirusuri care provoacă non-poliomielite emergente (inclusiv EV71, D68), leptospiroza, febra dengue, febra galbenă și HIV / SIDA.

De asemenea, periculoase sunt și tuberculoza, malaria, variolea, holera, leishmanioza, virusul West Nile și chiar și ciuma, toate incluse pe lista secundară.

Ciuma, spre exemplu, a făcut ravagii în toamna anului trecut în Madagascar, unde a ucis 200 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu