Omagiu pentru Mihai Volontir. Actorul va avea un muzeu în Glinjeni, satul său natal (FOTO)

Embed:

Regretatul actor Mihai Volontir va avea propriul său muzeu. Decizia a fost luată de guvern, în semn de omagiu pentru artistul emerit.

Imobilul în care va fi amenjat muzeul este un fost oficiu poştal din satul Glinjeni, raionul Şoldăneşti, localitatea de baştină a actorului. Clădirea a fost abandonată mai mulţi ani, iar primăria din Glinjeni susţine că are nevoie de peste 120 mii lei pentru renovare.

Primarul satului spune că va aloca bani din bugetul local, dar că îi va îndemna şi pe localnici să contribuie financiar.

Sătenii sunt încântaţi şi abia aşteaptă deschiderea instituţiei culturale. Soţii Matcovschi, prieteni apropiaţi ai maestrului Volontir, ne-au spus că unul dintre visurile actorului a fost să aibă un muzeu care să-i poarte numele.

"Într-o clasă am învăţat, atunci după război, îi mai mare ca mine. Era un om cumsecade, deştept şi săritor la ajutor. Ar fi de dorit măcar să-l văd şi apoi pot să mor şi eu."

"Tare bine ar fi. El toată vremea venea aici la casa părintească, se aşeza pe prag şi plângea. Tare voia."

"Măcar ca amintire iată este Mihai Volontir. Numai că este bine, dar când şi cum va fi, încă nu ştiu."

Casa părintească a lui Mihai Volontir aparţine acum altei familii. Poarta este încuiată acum iar mânerele uşilor prăfuite de timp. Pe uliţele copilăriei, însă, acolo unde era strigat Mişa sau bădiţă Mihai, amintirile-i sunt vii şi azi.

"Cânta un cântec frumos, tare frumos. La un colţ de masă...cum cânta el aşa, îmi venea şi jălea."

"Glumeţ, spunea multe. Sunteţi mândră că aveţi un aşa actor în sat şi vecin? Dap, cum. Cu atâta de mândrim şi noi."

Discuţiile despre satul natal şi casa părintească au fost mereu un subiect sensibil pentru maestrul Mihai Volontir. În 2014, invitat la emisiunea PRIMA ORĂ de la PRIME, actorul a depănat amintiri despre copilăria sa.

"Frumos era, doamne. Copilăria mea a fost frumoasă. Până în 45 a fost foarte frumoasă. După 45 s-au început tragediile mele, nu doar ale mele, ci şi ale părinţilor mei."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu