Omagiu lui Grigore Vieru! Astăzi se împlineşte un deceniu de la moartea marelui poet

Se împlinesc zece ani de când am rămas fără marele poet al neamului Grigore Vieru. Cel mai renumit poet al generației sale s-a stins din viață la două zile după un tragic accident rutier. Ne-a lăsat ca amintire versurile care și astăzi sunt cântate și nu ne lasă să uităm despre copilărie, părinți, dar și de casa părintească. La sfârșitul anilor '80 ai secolului trecut, Grigore Vieru se află printre fruntașii Mișcării de Eliberare Națională. Versurile poetului au jucat un mare rol în deșteptarea conștiinței românilor basarabeni.

Grigore Vieru s-a născut în 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. Unul din idealurile transpus în versuri a fost și dorul de casa părintească.

De asemenea, versurile lui Grigore Vieru au fost folosite și în coloana sonoră a filmului de animație Maria Mirabela, produs în anul 1980.

Grigore Vieru este titularul diplomei de onoare Andersen - cel mai prestigios premiu din lume în domeniul literaturii pentru copii. Un bulevard din Capitală îi poartă numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Alea Clasicilor din Chişinău, dar şi în oraşul Străşeni. Grigore Vieru a murit la vârsta de 73 de ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu