OMAGIU LIMBII ROMÂNE! Ce mesaje de felicitare au fost rostite astăzi şi ce spun cetăţenii ţării (FOTO)

Embed:

Sărbătoarea Limbii Române este marcată astăzi în toată ţara, pentru a 28-a oară. La Chişinău, programul manifestărilor a început de dimineaţă cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile de pe Aleea Clasicilor. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu familia sa, a recitat poezia "Limba noastră".

Şi preşedintele Igor Dodon i-a felicitat pe moldoveni pe o rețea de socializare, însă nu cu ocazia limbii române. El a scris că sărbătoreşte limba moldovenească, așa cum este scris în Constituție.

Şeful statului continuă să nu recunoască decizia din 2013 a Curţii Constituţionale. Înalta Instanţă a stabilit atunci că Declaraţia de Independenţă este mai puternică decât Constituţia în chestiunea limbii de stat. După această decizie, sintagma "limba română" a devenit constituțională şi poate fi utilizată în actele oficiale.

Iar premierul Pavel Filip a scris pe Internet că aceasta nu este doar sărbătoarea limbii noastre, este, alături de Ziua Independenţei, un exemplu de curaj și un îndemn la unitate.

"Oriunde ne-am afla în lume, limba noastră înseamnă pentru fiecare dintre noi, acasă. Îi omagiem azi pe cei care au luptat să menţină vie esența acestui popor şi ne-au dăruit un bogat patrimoniu cultural", a spus premierul.

Un mesaj de felicitare pentru cetățeni a transmis și liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Politicianul i-a îndemnat pe concetățeni să privească spre viitor, fără a-și pierde autenticitatea națională. Președintele PDM a mai menționat că procesul de modernizare a ţării nu trebuie să umbrească simbolurile care ne-au definit istoria și ne reprezintă ca popor. 

"Ziua de 31 august ne aminteşte, an de an, că istoria moldovenilor s-a scris în aceeaşi limbă, limba română. Avem datoria să celebrăm tezaurul culturii noastre și să transmitem mai departe această moştenire", a scris Vlad Plahotniuc pe pagina sa de Facebook. 

Și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, James Pettit a felicitat într-un mod inedit moldovenii. Acesta a recitat o poezie în limba română:

"Cât suflet are un cuvânt!
Moldova. Codru. Soare. Dor.
Rostit s-a scris sau chiar în gând.
Purtat cu faimă de un popor.
Când spun noroc sau mulțumesc
O fac cu grijă și cu drag
Rostindu-le împărtășesc
Cu voi o țară, un meleag!"

De Ziua Limbii Române a fost dezvelită o placă memorială dedicată poetei Leonida Lari. Piatra a fost instalată pe fațada unui bloc din centrul Capitalie, unde a locuit scriitoarea.

"Asta de fapt este și bucuria familiei. Înseamnă că ceea ce a gândit, a simțit, a gândit și a făcut Leonida cu colegii și cu prietenii ei în acea vreme a fost bine. Asta e bucuria noastră, a tuturor", a precizat Mihai Iorga, soţul Leonidei Lari.

Unii locuitori ai Capitalei spun că vorbesc limba română pe care au moștenit-o de la buneii lor.

"Reprezintă țara în care m-am născut și limba în care m-a educat mama, în care mi-a spus că mă iubește".

"Și acum vorbesc. Și pământul acesta tot vorbește românește, numai noi vorbim prostește, deoarece anii 40 ne-au distrus toată națiunea, cultura și au adus ce au adus".

Unii cetățeni sunt indignați de faptul că nu toți cei care locuiesc în Moldova vorbesc limba română:

"Rușii ne calcă în picioare. Au câte 90-80 de ani de când trăiesc aici și ei „scaji po ruski”. Eu sunt la mine acasă, vorbesc limba mea dragă".

Manifestările dedicate acestei sărbători vor continua pe parcursul zilei cu mai multe evenimente cultural-artistice. Seara va culmina cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu