Omagiat de Ziua Limbii Române! La Briceni a fost inaugurată Casa-Muzeu "Grigore Vieru" (VIDEO)

Embed:

De Ziua Limbii Române a fost omagiat şi unul dintre cei mai mari promotori ai valorilor naţionale. În satul Pererâta din raionul Briceni a fost inaugurată Casa-Muzeu "Grigore Vieru". La eveniment au participat oficiali, membri ai familiei poetului şi oameni de cultură.

Lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au început anul trecut.

"În baza locuitorilor satului, în baza documentelor şi fotografiilor care s-au găsit s-a reconstituit această casă aşa cuma fost pe timpul când aici a trăit poetul", a spus arhitectul Eugen Bâzgu.

Din cele 4.000.000 de lei, alocate pentru lucrări, a fost reparată faţada casei şi a fost construită o anexă, în care va fi amenajată o expoziţie de fotografii şi cărţi ale poetului. Tot astăzi, a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru.

Pentru Călin Vieru, fiul poetului, casa-muzeu va păstra vie amintirea vremurilor când era copil.

"Când am instrat în odăile casei am descoperit iarăşi lucruri pe care le-am văzut în copilărie, m-am simţit iarăşi copil şi am simţit iarăşi o atingere pe care o mai trăiesc în două locuri din Chişinău - pe Aleea Clasicilor, lângă bust, şi lângă monument",  a declarat fiul poetului, Călin Vieru.

Locuitorii satului Pererâta spun că au aşteptat acest moment de mulţi ani.

Casa părintească a lui Grigore Vieru a fost restaurată în cadrul unui proiect al Ministerului Culturii.

"În icoana pe care a creat-o Grigore Vieru, în poeziile sale a încăput şi ramul, râul, iarba, copilul şi mama şi nimeni mai mult deât el nu a meritat să venim să ne închinăm la această casă părintească", a spus ministrul Culturii, Monica Babuc.

La eveniment a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Oficialul a adus în dar un portret al lui Grigore Vieru, pictat de către Leonid Popescu.

"Grigore Vieru a fost primul cel care ne-a redat prin cuvinte, prin cântecul său, tot ceea ce înseamnă dragostea faţă de limbă. Suntem datori ca această casă, care a fost până nu demult orfană, să-şi reieie menirea", a menţionat preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu