Oleg Efrim: În ultimii 20 de ani nu s-a dorit reformarea procuraturii

Niciodată în ultimii 20 de ani nu s-a dorit transformarea procuraturii într-o instituţie independentă. Declaraţia îi aparţine ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, şi a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la postul N4. Asta în timp ce procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat astăzi că unii procurori sunt influenţaţi politic sau administrativ.

Pe de altă parte, membrul Cabinetului de Miniştri a ţinut să aducă aminte că nereformarea procuraturii este unul din motivele de bază pentru care Republica Moldova continuă să fie monitorizată de Consiliul Europei.

"Astăzi cui nu îi este lene vorbeşte despre independenţa Procuraturii. Este normal să fie sub control Parlamentar şi în această situaţie, procurorii vor statut de magistrat. În situţia în care nu sunt parte a ministerului Justiţiei, de ce ar avea nevoie de acesta? Sună straniu. Se fac modificări în lege şi nu vor avea nevoie de acest statut", a declarat Efrim.

În acelaşi timp, ministrul spune că vrea o deschidere mai mare din partea procuraturii şi spune că reforma instituţiei nu trebuie lăsată pe seama procurorilor. 

"Vreau o participare mai largă, să deschidă uşa. Tentativele de reformare din interior nu au dus niciodată la rezultate vizibile. Este greşit ca cel care trebuie să se reformeze să i se pună lui sarcina. Implicarea altor autorităţi nu este privită cu ochi buni de procurori", a adăugat Efrim, menţionând că decizia privind reformarea instituţiei se ia în Parlament.

Întrebat dacă actualul procuror general, Valeriu Zubco, se face vinovat de faptul că insituţia nu a fost reformată până acum, ministrul Justiţiei a declarat că "rezultatele bune se împart, iar cele rele se pun în cârca şefului instituţiei".

Totodată,  Oleg Efrim a ţinut să amintească despre faptul că transformarea procuraturii va necesita şi modificarea Constituţiei.

Publika.md aminteşte că toate partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au recunoscut că Procuratura Generală este o instituţie care trebuie reorganizată.

Mai mult, în octombrie anul trecut, premierul Vlad Filat a cerut demiterea lui Valeriu Zubco, pe motiv că Procuratura Generală ar fi reacţionat cu întârziere în cazurile atacurilor raider asupra unor bănci, arătându-se nemulţumit de lipsa de voinţă a conducerii privind reformarea instituţiei.

Mai târziu, prim-ministrul a renunţat la ideea de a-l demite pe Zubco, declarând că prioritară este, de fapt, reformarea instituţiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu