Olăritul reînvie la Iurceni. "Bâlciul Olarilor" adună cei mai iscusiți meseriași de 29 de ani la rând

Embed:

Oale din lut, suveniruri şi vase decorative din ceramică. Toate pot fi găsite la "Bâlciul Olarilor", un eveniment care se desfăşoară de 29 de ani în satul Iurceni, din raionul Nisporeni. În straie tradiționale și cu muzică populară, olarii din toată țara şi-au expus lucrările spre comercializare, au organizat expoziții şi ateliere interactive.

Bâlciul Olarilor" este cel mai vechi eveniment cultural din Codrii Nisporeniului. În acest an, peste 30 de olari din toată ţara şi-au expus lucrările în lut, executate după diferite tehnologii.

"Asta-i ceramica neagră, autentică, moştenită încă de la daci, anume o facem după reţeta veche, nu o mai vopsim nici cu lapte, nici cu miere."

"Această lucrarea cu detalii mici este cea mai complicată, precum şi vasele mai mari sunt destul de greu de realizat."

"Tehnica olăritului în lapte este una străveche. Orice cană, orice vas în care se toarnă ceai, cafea, mai ales dacă cafeaua turnată în cană este solubilă, atunci gustul acesteia ne va aminti pe cel al cafelei măcinate", a spus meşterul popular în ceramică din lapte, Ivan Prividiuc.

Preţurile lucrărilor expuse spre vânzare au fost accesibile pentru buzunarele tuturor. Acestea pornesc de la 20 de lei şi ajung până la câteva mii de lei.

"Avem ulcioruşe de la 30 de lei până la 400 de lei."

Cei mai tineri olari prezenţi la târg sunt doi fraţi din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni. Liviu şi Adrian Ionuţă au doar 10 şi 15 ani şi spun că au moştenit dragostea pentru îndeletnicire de la tatăl lor.

"Tata a învăţat de la străbunicul meu Pavel Mereuţă care a fost olarul satului Iurceni şi anume expoziţia satului Iurceni, eu o socot ca de baştină, deoarece tata aici a fost crescut şi a învăţat",a spus olarul Adrian Ionuță.

"Eu de la opt ani, cum vin de la şcoală, în atelier mă duc şi numai cu lutul mă ocup."

Târgul are drept scop promovarea artei olăritului prin continuitatea tradiţiilor artistice ale acestui străvechi meşteşug.

"Cu ajutorul Guvernului şi a consiliilor raionale şi primăria, de ani de zile încercăm să încurajăm tineretul ca să-şi promoveze acele obiceiuri ale olăritului, deoarece suntem o baştină de olari",a spus primarul satului Iurceni, Ion Bocan.

Vizitatorii au luat cu asalt tarabele olarilor.

"Am ales pentru sarmale, am ales pentru vin ulcioare, ceva în stil naţional, tradiţional pentru moldoveni."

"Alegerile sunt normale şi sunt foarte interesante. Ai ce procura, ai ce vedea, se păstrează obiceiurile."

"Am procurat nişte ulcioraşe, nişte ceaşcuţe pentru a servi cafea, ţuică."

Unii vizitatori au venit de peste hotarele ţării la târg şi spun că sunt impresionaţi de cele văzute.

"Foarte multe lucruri mi-am ales. Vreo cinci ulcioare diferite, aici e o aşa frumuseţe!"

Oaspeţii au fost delectaţi cu muzică populară interpretată de ansamblurile locale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu