Olanda susține Republica Moldova în calea sa spre o democraţie europeană

Olanda va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de către Comitetul pentru afaceri externe a Parlamentului Olandei, care se află la Chișinău. Scopul vizitei deputaților olandezi este informarea despre implementarea reformelor inițiate în Moldova şi respectarea recomandărilor făcute de Consiliul Europei, în special în domeniul Justiţiei.

Grupul deptaților olandezi s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Oleg Efrim. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre reforma justiției și realizările înregistrate de țara noastră la acest capitol. Potrivit ministrului Justiției, în ultima perioadă, Republica Moldova a făcut pași importanți în procesul de reformare a sectorului justiției.

Ministrul Oleg Efrim a subliniat că printre cele mai importante realizări se numără votarea pachetului de legi anti-corupție, care prevede creșterea amenzilor pentru infracțiuni de corupție, reducerea imunității magistraților, testarea obligatorie cu poligraful a candidaților la funcția de judecători sau procurori, testarea integrității funcționarilor publici.

De asemenea, ministrul Oleg Efrim a vorbit și despre înregistrarea audio obligatorie a ședințelor de judecată, instalarea echipamente video în penitenciare și inspectorate de poliție, dar și despre majorarea bugetului instanțelor judecătorești în anul 2013 cu peste 63,6% față de anul 2012 și renovarea sau construirea de noi instanțe de judecată.

Comitetul pentru afaceri externe a Parlamentului Olandei se va afla la Chișinău în perioada 27 aprilie-1 mai.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu