Oile de la Râşcani, ÎNTR-UN GÂND cu meteorologii europeni: VINE O IARNĂ GREA

Embed:

Oile din nordul ţării prevestesc o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă.

Păstorii din raionul Râşcani au respectat o tradiţie veche, potrivit căreia, dacă o oaie albă se culcă peste un cojoc, iarna va fi grea, iar dacă una neagră va alege sumanul, atunci iarna va fi fără primejdii.

În acest an, premoniţiile oilor s-au potrivit cu prognozele unor meteorologi europeni, care au anunţat că iarna 2016 – 2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani.

"Aşa făceau bătrânii noştri, arunca un suman în mijlocul târlei şi dacă se culca oaia brumărie era iarna cu omăt, friguroasă. Dacă era oaie neagră era iarna fără omăt şi călduroasă".

Acest lucru nu-i bucură pe ciobanii din raionul Râşcani. Ei spun că o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă le va da mari bătăi de cap.

Tot de Sfântul Dumitru se face şi aşa-zisul "împarţit al oilor". Proprietarii animalelor se pregătesc de campania de montă, perioada de împerechere a ovinelor.

"Dau drumu la trei berbeci care caută oile intrate în călduri, berbecii singuri le găsesc", a afirmat proprietarul stânii din Recea, Râşcani, Tudor Grâu.

Potrivit tradiţiei, tot de această sărbătoare se taie şi coama cailor tineri.

"După ce o tăiem, coama creşte mai deasă, mai stufoasă, mai lungă. O să văd cum o să se aşeze coama. Pe urmă o să decis poate să-l ţin tuns", a spus locuitorul satului Nicoreni, Drochia, Sergiu Miron.

Meteorologii spun că iarna aceasta va fi geroasă din cauza maselor de aer arctic, care vor ajunge deasupra continentului european.

Potrivit prognozelor, cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie şi februarie, iar abia în aprilie va începe să se încălzească.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu