Oficiul de legătură NATO la Chişinău a fost inaugurat. Gottemoeller: Nu vom avea angajaţi militari şi nu este o bază militară

Embed:

Alianţa Nord Atlantică respectă neutralitatea şi independenţa Moldovei şi vrea să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor ţării noastre. Declaraţiile au fost făcute de secretarul general-adjunct al NATO,  Rose Gottemoeller care împreună cu premierul Pavel Filip a inaugurat la Chişinău Oficiul de legătură al acestei organizaţiei. Totodată, în timpul evenimentul a avut loc şi un protest, organizat de socialişti. 

"Parteneriatul nostru cu Moldova se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor acestei ţări. NATO pe deplin respectă statut de neutralitate, independenţâ şi suveranitate a Moldovei", a declarat Gottemoeller.

La rândul său, Pavel Filip a declarat că țara noastră își propune să fie mai aproape de NATO, fiind în același timp respectate prevederile constituționale privind neutralitatea Moldovei.

"În discuțiile cu Alianța, de fiecare dată se pune accent pe neutralitatea Republicii Moldova, în comparație cu cei care se îngrijorează foarte mult de neutralitatea noastră, dar în același timp încalcă această neutralitate prin staționarea forțelor armate, nelegitim absolut și împotriva voinței noastre pe teritoriul țării", a precizat Pavel Filip.

Potrivit oficialilor, deschiderea oficiului va facilita şi va extinde cooperarea Moldovei cu NATO şi va contribui la realizarea proiectelor importante pentru ţară. Printre acestea se numără combaterea atacurilor cibernetice, modernizarea sectorului de securitate, dar şi pregătire pentru situaţii de urgenţă civilă.

"Știu de eforturile care există la nivelul NATO pentru combaterea efectelor propagandei on-line și radicalizării și am încredere că vom integra această expertiză în reglementările și acțiunile noastre care vizează prezervarea independenței Republicii Moldova", a conchis premierul Filip.

"Acest oficiu va avea angajaţi civili şi va oferi sprijin pentru o mai bună colaborare dintre NATO şi Moldova. Nu vom avea angajaţi militari şi din câte puteţi observa, aici nu este o bază militară", a subliniat secretarul general-adjunct al NATO.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a apreciat contribuţia ţării noastre la menţinerea păcii şi securităţii regionale, inclusiv prin detaşarea contingentelor Armatei Naţionale în operaţiunea din Kosovo. Astfel de oficii de legătură NATO mai sunt deschise la Moscova și Kiev.

Ţara noastră colaborează cu organizaţia internaţională de la declararea independenţei, din 1991, atunci când Moldova a devenit membru al Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic.
La rândul său, preşedintele ţării, Igor Dodon şi-a exprimat îngrijorare în legătură cu deschiderea biroului NATO la Chişinău. De asemenea, membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest faţă de deschiderea oficiului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu