Oficialii moldovenei speră că negocierile cu UE pentru comerţul liber vor fi relativ scurte

Embed:

Negocierile cu Uniunea Europeană pentru semnarea Acordului de Liber Schimb pot să dureze între doi şi trei ani. Totuşi, oficialii moldoveni spun că, ţinând cont de experienţa acumulată în relaţiile cu UE, termenul ar putea să fie mult mai scurt.

Negocierile propriu-zise vor fi lansate pe 12 decembrie, la Bruxelles, de către premierul Vlad Filat.

"Aici vreau să spun că suntem pregătiţi şi avem sprijinul necesar din partea partenerilor noştri inclusiv la nivel de expertiză şi asistenţă. De aceea sunt sigur că şi perioada de negocieri o vom parcurge cu viteza necesară şi cu calitatea necesară ca acest acord să fie semnat cât mai rapid", a menţionat premierul Vlad Filat.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, spune că un Acord de Comerţ Liber cu UE aduce mai multe beneficii decât riscuri. Mai mult, Moldova are şanse să devină singurul stat din regiune care să aibă comerţ liber atât cu ţările din CSI, cât şi cu cele din UE şi Europa de Sud-Est.

"Creează un nou cadru juridic în relaţiile Republica Moldova şi ţările Uniunii Europene, atât pe dimensiunea politică cât şi pe cea economică, creează un cadru juridic previzibil, cu garanţii suplimentare pentru investitori. Putem să devenim unica ţară care are regim preferenţial de comerţ atât cu estul, cât şi cu vestul şi asta creează un şir de oportunităţi de business, în primul rând, la procesarea materiei prime din est şi export către vest şi vice versa", a declarat viceministrul Economiei Octavian Calmâc.

Riscurile care rezultă din semnarea noului acord sunt pe termen scurt şi ţin mai mult de diminuarea taxelor vamale în cazul importurilor din comunitatea europeană şi, respectiv, a încasărilor la buget.

Luni, oficialii UE au anunţat că Moldova este eligibilă pentru iniţierea negocierilor în vederea semnării unui Acord de Comerţ Liber. În prezent, relaţiile comerciale cu ţările comunităţii europene sunt reglementate de Acordul de Comerţ Preferenţial.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu